Predsjednik Vlade Milanović za BBC: Izbjeglička kriza treba se rješavati na svojem izvorištu

Slika /Vijesti/2015/listopad/2 listopada/Premijer BBC.jpg

Predsjednik Vlade Republike Hrvatske Zoran Milanović u intervjuu za BBC govorio je o izbjegličkoj krizi. Ustvrdio je da je fizičko zatvaranje granica nemoguće i u konačnici nema smisla jer će ljudi uvijek naći neki način za prolazak, u čemu ih žičane ograde neće zaustaviti. 

„Ova kriza treba se rješavati na svojem izvorištu, a to je Turska. Turskoj se ranije trebalo pomoći novcem i poštovanjem, ali nije prekasno da to učinimo. No, Grčka je ovdje prva zemlja Schengena.“

Odgovarajući na pitanje o neslaganjima unutar Europske unije u pitanju rješavanja izbjegličke krize, premijer Milanović ustvrdio je da se radi o „odijelu koje nije krojeno za isto tijelo“. „Ovo je tijelo puno veće, div u smislu izazova“, kazao je i dodao da Schengen funkcionira dok su okolnosti „poslušne“.

Ponovio je da je Njemačka najugroženija i izrazio nadu da će iznaći rješenje, no to će „kancelarku Merkel koštati ne samo novaca, nego i pregovora s Atenom“. „Suočimo se s tim da jedna zemlja namjerno ne poštuje schengenska pravila“, zaključio je.  

Cijeli intervju predsjednika Vlade možete pogledati ovdje: 



Foto: Screenshot (BBC) 

Pisane vijesti