Predsjednik Vlade: Ministrica Murganić uživa moje povjerenje i u stručnom i u ljudskom pogledu

  • Slika /Vijesti/2017/11 studeni/8 studeni/Povjerenje ministrici Murganić/IMG_1651 copy.jpg

Predsjednik Vlade Republike Hrvatske Andrej Plenković sudjelovao je, u Hrvatskom saboru u raspravi o povjerenju ministrici za demografiju, obitelj, mlade i socijalnu politiku Nadi Murganić. 


Predsjednik Vlade Andrej Plenković istaknuo je da je Nada Murganić kvalitetna ministrica koja uživa njegovo veliko povjerenje i u stručnom i u ljudskom pogledu. „Stojim iza nje u cijelosti“, poručio je.
 
Što se tiče inicijative za pokretanje pitanja nepovjerenja ministrici, koju je pokrenulo nešto više od 30-ak zastupnika oporbe, pojasnio je da se radi o propustu u jednoj zaista ranoj fazi tehničke pripreme nacrta prijedloga Obiteljskog zakona.
 
 „Dakle, daleko smo od postupaka koordinacije. Dokument uopće nije bio na koordinaciji, a većina vas je bila u izvršnoj vlasti i zna o čemu govorim“, pojasnio je.
 
Ističući da je Obiteljski zakon važan i politički osjetljiv, rekao je da se na njemu radilo i u prethodnoj Vladi, kao i u ovoj Vladi, ali tek u fazi radne skupine stručnjaka. „Tekst koji je došao na Internet portal elektronskoga savjetovanja, onako kako predviđa procedura, nije uopće došao do bilo kojeg drugog resora niti do Ureda predsjednika Vlade“, dodao je.
Predsjednik Vlade zastupnicima je pojasnio da je, nakon što je uočen taj propust, promijenjena procedura pa se sada signalizira Vladi, odnosno Uredu predsjednika, Uredu za zakonodavstvo i Tajništvu Vlade što je bitno i što je relevantno u pojedinom zakonskom tekstu koji ide u elektronsko savjetovanje.
 
„Dakle, radimo jedan lagani, razumni, ljudski i prirodni filter kako se ne bi događale situacije koje izazivaju veliku pozornost javnosti, a u svojoj biti su nevinog karaktera“, rekao je.
 
Kazao je kako smatra da pokretanje procedure za izglasavanje nepovjerenja ministrici zbog ovog slučaja nije primjereno te propust koji se nekome nije svidio nije razmjeran instrumentu koji se želi koristiti. „Prijateljski govoreći, čini mi se da je to malo više nego što treba“, poručio je predsjednik Vlade oporbenim zastupnicima koji su pokrenuli inicijativu, s obzirom da je tekst bio daleko od sjednice Vlade ili čak koordinacije.
 
Radna skupina i stručnjaci u Ministarstvu rade na tekstu, kazao je, a kad bude spreman za ponovno upućivanje u javno savjetovanje ići će u proceduru. „Bit će niz prigoda da se tekst i raspravi i poboljša i amandira i na kraju usvoji kao tekst koji neće biti, po mom dubokom uvjerenju, niti kontradiktoran niti u određenoj mjeri nedorečen, kao što je bio Obiteljski zakon o kojem se očitovao i Ustavni sud i zbog kojega je donesena politička odluka da se radi novi cjeloviti zakon“, rekao je predsjednik Vlade.
 
Istaknuo je da ministrica Murganić predano radi na možda najvažnijoj temi u političkom smislu za hrvatsko društvo i budućnost, a to je demografska revitalizacija. „Mjere koje smo do sada donosili, bilo efekti porezne reforme, bilo roditeljske naknade, i čitav niz mjera koje ćemo donijeti u idućoj godini, trebaju pomoći, a ministrica Murganić će biti predvodnik u tom procesu“, rekao je.
 
„Volio bih da ministrica Murganić, i uz potporu parlamentarne većine, ali i uz vaše razumijevanje, jer mislim da vidite što ona radi u svojim aktivnostima, ima potporu u svom daljnjem radu“, zaključio je svoje obraćanje zastupnicima predsjednik Vlade Andrej Plenković.
 
Ministrica za demografiju, obitelj, mlade i socijalnu politiku Nada Murganić istaknula je da je svjesno preuzela odgovornost za vođenje Ministarstva te dodala kako nije od onih koji će se vraćati u prošlost u smislu da govori što je u resoru zatekla.
 
Kazala je kako se ipak mora na neke činjenice osvrnuti, s obzirom da se upravo nju neutemeljeno proziva za puno toga što je učinjeno u prošlosti. Podsjetila je da je Ustavni sud intervenirao i na Obiteljski zakon iz 2014. i iz 2015, te da su se mnogi građani na neki način našli zakinutima. „To je razlog zašto se išlo u izradu novog Obiteljskog zakona, a ne novi svjetonazor“, naglasila je.
 
Istaknula je da je problem što ovaj zakon ima i jedan svjetonazorski karakter i dodala da će stoga oko njega uvijek postojati prijepori. „Trebali bi imati kvalitetne i stručne rasprave, ali smo nažalost često u situaciji: ili mi ili oni“, poručila je.
 
Naglasila je da se u proteklih godinu dana puno napravilo u njezinom resoru te dodala da bi voljela da se više govorilo o radu Ministarstva, a manje o ideološkim temama. „Ali, one su vezane uz Obiteljski zakon i sigurno će biti tema rasprave, ali očekujemo uvažavanje i argumentaciju“, rekla je ministrica Murganić.
 

Pisane vijesti