Predsjednik Vlade na 4. sjednici Savjeta za Slavoniju, Baranju i Srijem i sajmu Viroexpo u Virovitici

Predsjednik Vlade Republike Hrvatske Andrej Plenković posjetit će Viroviticu, gdje će održati 4. sjednicu Savjeta za Slavoniju, Baranju i Srijem na temu gospodarstva i poljoprivrede, u subotu, 24. veljače 2018. godine. Uz predsjednika Vlade,  na sjednici će sudjelovati potpredsjednica Vlade i ministrica gospodarstva, poduzetništva i obrta Martina Dalić, ministrica regionalnoga razvoja i fondova Europske unije Gabrijela Žalac, ministar poljoprivrede Tomislav Tolušić i ministrica kulture Nina Obuljen Koržinek.
 
Uoči početka sjednice, predsjednik Vlade sastat će se sa županom Virovitičko-podravske županije Igorom Androvićem i gradonačelnikom Virovitice Ivicom Kirinom.
 
Savjet za Slavoniju, Baranju i Srijem, kojim predsjeda predsjednik Vlade Andrej Plenković, osnovan je 8. ožujka 2017. godine kao savjetodavno tijelo u području koordinacije provedbe i praćenja korištenja europskih strukturnih i investicijskih fondova (ESI), instrumenata i programa Europske unije, Europskoga gospodarskog prostora i nacionalnih izvora u okviru „Projekta Slavonija, Baranja i Srijem“.

Projekt je pokrenut kako bi se osiguralo 2,5 milijardi eura (18,75 milijardi kuna) iz EU fondova isključivo za projekte na području pet slavonskih županija. Sredstva za ulaganja u poduzetništvo, poljoprivredu, obrazovanje, zdravstvo, istraživanje i razvoj, vodoopskrbu i odvodnju, kulturnu i prirodnu baštinu, sektor prometa, unutarnje plovne puteve te energetiku, osigurana su u okviru postojećih operativnih programa i Programa ruralnog razvoja u financijskom razdoblju 2014.-2020. Do sada su sjednice Savjeta za Slavoniju, Baranju i Srijem održane u Osijeku, Požegi i Slavonskom Brodu.

Po dolasku u Viroviticu, predsjednik Vlade obići će 23. međunarodni sajam gospodarstva, obrtništva i poljoprivrede Viroexpo 2018. Ove godine na jednom od najznačajnijih gospodarskih sajmova u Hrvatskoj predstavit će se izlagači iz 29 zemalja. Vlada Republike Hrvatske prihvatila je pokroviteljstvo nad ovogodišnjim sajmom na sjednici 21.12.2017. godine. Uz predsjednika Vlade bit će potpredsjednica Vlade i ministrica gospodarstva, poduzetništva i obrta Martina Dalić, ministar poljoprivrede Tomislav Tolušić i ministrica regionalnoga razvoja i fondova Europske unije gabrijela Žalac.
 
Po završetku sjednice, predsjednik Vlade posjetit će rodnu kuću Petra Preradovića u Grabrovnici. Vlada Republike Hrvatske je na sjednici 8.2.2018. prihvatila pokroviteljstvo nad obilježavanjem dvjestote obljetnice rođenja hrvatskog pjesnika i domoljuba Petra Preradovića, koja će se održati u Virovitičko-podravskoj županiji tijekom 2018. godine. Petar Preradović ponajbolji je pjesnik Hrvatskoga narodnog preporoda. Svojim je književnim djelom utisnuo dubok pečat u hrvatski kulturni, ali i nacionalni identitet. U pratnji predsjednika Vlade bit će ministrica kulture Nina Obuljen Koržinek i ministar poljoprivrede Tomislav Tolušić.

Program, subota, 23. veljače: 
 
10.00               Obilazak 23. međunarodnog sajma gospodarstva, obrtništva i poljoprivrede Viroexpo 2018. (Matije Gupca 78)
 
10.45                          Sastanak predsjednika Vlade sa županom Virovitičko-podravske županije Igorom Androvićem i gradonačelnikom Virovitice Ivicom Kirinom (Panonski drvni centar kompetencije, Vinkovačka cesta 14)
 
11.00               Početak 4. sjednice Savjeta za Slavoniju, Baranju i Srijem
 
13.00               Završetak sjednice
 
                        Mogućnost izjave za medije
 
13.40               Obilazak rodne kuće Petra Preradovića u Grabrovnici (Općina Pitomača)
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Najave