Plenković u Budimpešti: Prilika za susret s kineskim premijerom Keqiangom i definiranjem snažnije suradnje s Kinom

  • Slika /Vijesti/2017/11 studeni/27 studeni/zajednicka.jpg

Predsjednik Vlade Republike Hrvatske sudjeluje 27. i 28. studenoga 2017. u radu 6. Summita zemalja središnje i istočne Europe i Narodne Republike Kine u Budimpešti.

U svom izlaganju, predsjednik Vlade Plenković izrazio je zadovoljstvo prilikom za susret s kineskim premijerom i definiranjem snažnije suradnje  s Kinom. 

Predsjednik Vlade istaknuo je sve veću razmjenu gospodarstvenika Hrvatske i  Kine te je u tom kontekstu spomenuo i ulaganje kineske strane u tvrtku Rimac Automobili, kao njihovo najveće ulaganje u visoke tehnologije u Republici Hrvatskoj. 

„Kina je ključna država u održavanju zamaha u globalnom gospodarstvu. Drago nam je što je predsjednik Vlade Narodne Republike Kine Li Keqiang, otvarajući poslovni forum, izložio potencijal suradnje ovog formata, dok je predsjednik Vlade Mađarske Viktor Orban istaknuo koliko su učinile neke članice“, kazao je predsjednik Vlade Plenković.

Dodao je da Hrvatska podržava i sudjeluje u kineskim inicijativama poput „Kina + 16“ i „Jedan pojas, jedan put“ koje promiču infrastrukturnu povezanost Kine s Europom, te da je Hrvatska svojim strateškim pozicioniranjem neizostavan dio tih inicijativa, bez obzira radi li se o novim zrakoplovnim linijama, pomorskom prijevozu ili željeznici. 

„Stoga se nadamo većem interesu kineskih ulagača i kompanija u korištenje naših lučkih kapaciteta  te u nadogradnju i modernizaciju željezničke mreže“, poručio je predsjednik Vlade, naglasivši da kineskoj strani ukazujemo na prednosti naših luka, ne samo Rijeke, nego i Zadra i Ploča. 

Predsjednik Vlade Plenković uvjeren je da će sve više kineskih kompanija iskazivati interes u daljnjem procesu proširenja naših lučkih kapaciteta, infrastrukture i logistike.

Najavio je da će Hrvatska sljedeće godine biti domaćin „Kina + 16“ konferencije ministara turizma, te da će se na marginama tog događaja organizirati niz promidžbenih aktivnosti kako bi se kineskim turističkim agencijama približilo hrvatsko tržište i ponuda. 

Hrvatska je, također, inicirala osnivanje koordinacijskoga centra za mala i srednja poduzeća u Hrvatskoj, u okviru te iste inicijative, koji će bolje povezati hrvatske male i srednje tvrtke s kineskom stranom, te će im nastojati pomoći u nastupu i plasmanu njihovih proizvoda na kineskom tržištu. Pripreme za otvaranje centra su u tijeku te je predviđeno da s radom započne iduće godine. 

Uz predsjednika Vlade Andreja Plenkovića, na summitu u Budimpešti sudjeluje ministar turizma Gari Cappelli te državna tajnica u Ministarstvu vanjskih i europskih poslova Zdravka Bušić. 



Pisane vijesti | Andrej Plenković