Predsjednik Vlade na konferenciji o javnoj upravi: Efikasna javna uprava jedan je od prioriteta ove Vlade

Slika /Vijesti/Vijesti fotografije/travanj/22 travnja/H20160422000154.jpg

Predsjednik Vlade Republike Hrvatske Tihomir Orešković sudjelovao je danas na konferenciji „Reforma javne uprave – perspektive i izazovi“. Tom prigodom predsjednik Vlade istaknuo je da je reforma javne uprave jedan od prioriteta ove Vlade. 

„Efikasna javna uprava nužna je za uspješnu provedbu reformskih politika koje trebaju dovesti do općeg gospodarskog i društvenog napretka“, rekao je i dodao da građani i poduzetnici od uprave očekuju brze, dostupne i kvalitetne usluge, pravnu sigurnost, transparentnost i profesionalnost u radu, odgovornost za rezultate i ekonomičnost u korištenju javnih sredstava.

„Vlada je krajem veljače donijela odluku da ide u reformu javne uprave te je imenovala povjerenstva koja su protekla dva mjeseca aktivno radila na razradi reformskih mjera kojima je cilj modernizacija javne uprave, unapređenje kvalitete ljudskih resursa u javnoj upravi te informatizacija javne uprave“, kazao je premijer Orešković ističući da će se izraditi okvir za određivanje plaća i njihovo ujednačavanje, po načelu jednake plaće za jednake kompetencije.

Dodao je da će se uvesti i praćenje učinkovitosti rada te razraditi mjere napredovanja i nagrađivanja službenika prema rezultatima. Također, uvest će se i nove e-usluge za građane i poduzetnike te povezati baze podataka i registri.

Premijer Orešković naglasio je da se cjelovite reforme sustava koje daju dugoročno održive rezultate niti u jednoj zemlji ne događaju preko noći, iako će velik broj navedenih mjera svoje prve vidljive rezultate dati već za nekoliko mjeseci. „Zato će nam trebati aktivno sudjelovanje i podrška ne samo institucija u sustavu javne uprave, nego i svih relevantnih segmenata društva: socijalnih partnera, gospodarstva, znanstvene zajednice, civilnog društva i medija, ali i međunarodne zajednice“.

Najavio je da je ova konferencija prva u nizu susreta koji će biti mjesto otvorenog dijaloga na temu reformskih procesa u javnoj upravi. 

(Foto: Hina)

Pisane vijesti