Predsjednik Vlade na obilježavanju 100 godina islama u RH: Hrvatski muslimani sastavni su dio modernog društva

  • Slika /Vijesti/Vijesti fotografije/travanj/27 travnja/DSC_2754.jpg

Predsjednik Vlade Republike Hrvatske Tihomir Orešković sudjelovao je danas, u Hrvatskome saboru, na svečanom obilježavanju 100. obljetnice pravnog i institucionaliziranog islama u Republici Hrvatskoj.

Tom prigodom premijer Orešković čestitao je islamskoj zajednici, na čelu s muftijom Hasanovićem, ovu veliku obljetnicu izrazivši nadu u daljnju vrlo dobro suradnju.

"Islam je u Hrvatskoj prisutan stoljećima.  Kroz to vrijeme odnosi države i islama bili su izloženi izazovima. Ali od 1916. taj odnos gradimo na novim osnovama", naglasio je predsjednik Vlade Orešković te je nadodao kako je Hrvatska druga europska zemlja koja je priznala islam kao službenu religiju, samo četiti godine nakon Austrije koja je to učinila 1912. 

"Republika Hrvatska i Islamska zajednica mogu biti ponosne  na ono što je zajedničkim radom izgrađeno kroz ovih 100 godina. Mi danas imamo iskustvo zajedničkog života i uređenja odnosa između države Islamske zajednice koje može biti model za mnoge zemlje u Europi i šire", rekao je predsjednik Vlade Orešković. 

Predsjednik Vlade Orešković istaknuo je da nije samo riječ o zajamčenim pravima koje hrvatski Ustav daje vjerskim zajednicama, već je riječ o aktivnoj zajednici koja je ustala u obranu domovine i koja joj i danas daje važan doprinos u svim sferama života. 

Predsjednik Mešihata Islamske zajednice u Republici Hrvatskoj muftija Aziz ef. Hasanović uručio je, ovom prigodom, Vladi Republike Hrvatske priznanje za izniman doprinos razvoju i jačanju raznolikosti vjerskog i kulturnog identiteta, posebice muslimana u Republici Hrvatskoj, kroz izgradnju funkcionalnog pravnog okvira kojim su izraženi visoki standardi na polju zaštite vjerskih prava. 



 

Pisane vijesti