Predsjednik Vlade na obilježavanju Dana Bjelovarsko – bilogorske županije

Slika /2016/Glavno tajništvo/ENG/novosti/Arhiva/predsjednik_vlade_na_obiljezavanju_dana_bjelovarsko_bilogorske_zupanije.jpg
BJELOVAR, 9. lipnja 2008. (Hina) - Čestitavši Dan Bjelovarsko-bilogorske županije, premijer Ivo Sanader na današnjoj je svečanoj sjednici Županijske skupštine istaknuo da će gradnja brze ceste tzv. bilogorsko- podravskog ipsilona početi potkraj ove ili u početku iduće godine te da će pruga Sveti Ivan Žabno - Gradec biti gotova do 2011., što će omogućiti bolju prometnu povezanost i razvoj gospodarstva.

U Bjelovaru je obilježen Dan Bjelovarsko-bilogorske županije jer je na današnji dan 1871. ukinuta ondašnja Varaždinska vojna granica i taj dio zemlje pridružen građanskoj Hrvatskoj te je tada osnovana Bjelovarska županija. Svečanoj sjednici su, osim Sanadera, nazočili i drugi Vladini predstavnici, među inima, ministri Damir Bajs i Gordan Jandroković te potpredsjednica Vlade Đurđa Adlešič.

Govoreći o županijskim planovima, župan Miroslav Čačija je podsjetio na dobru suradnju s Vladom u više projekata. Među njima su najvažniji - gradnja brze ceste od Gradeca pokraj Vrbovca do Bjelovara, pruge između Svetog Ivana Žabnog i Gradeca kako bi se Bjelovar izravno povezao sa Zagrebom te poboljšanje vodoopskrbe jer se sada samo 35 posto stanovništva opskrbljuje vodom iz javnih vodovodnih sustava. Spomenuo je kako je u suradnji s Vladom i Ministarstvom znanosti nedavno izgrađen suvremeni srednjoškolski centar.

Župan Čačija napomenuo je i kako Županija znatno potiče razvoj agrara i to ulaganjem u ekološku proizvodnju hrane, u stočarstvo, voćarstvo, vinogradarstvo, a posebice kreditiranjem poljoprivrednika i nepovratnim poticajima. Spomenuo je kako raste dobit gospodarstvenika u Županiji koja se lani popela na gotovo 400 milijun kuna, dodavši i da je jedan od ciljeva zadržati mlade stručnjake.

Premijer Sanader je rekao da su podatci o obrazovnoj strukturi u Županiji lošiji od državnog prosjeka pa Vlada podupire i lakši pristup obrazovanju što većeg broja mladih u tome kraju. Stoga je i u novoizgrađeni srednjoškolski centar, vrijedan više od 100 milijuna kuna, uloženo 85 posto državnog novca. Naglasio je i kako se obavljaju pripreme za osnivanje veleučilišta u Bjelovaru s tehničkim znanostima sa smjerovima elektrotehnike i strojarstva.

Također je rekao da Vlada podupire gradnju vodoopskrbnog sustava jer je nužna bolja opskrbljenost vodom pa se u gradnju magistralnoga vodoopskrbnog sustava i distribucijske mreže duljine 190 kilometara ulaže oko 200 milijuna kuna te će se ove godine iz Hrvatskih voda planiranih 12 povećati na 14 milijuna kuna.

Uz Dan Županije uručena je potvrda ISO o upravljanju kakvoćom po međunarodnoj normi za područnu samoupravu. Dodijeljena su i županijska odličja zaslužnim građanima.

Blagoslovljen je i novoizgrađeni srednjoškolski centar, a ispred spomen-obilježja poginulim braniteljima u središnjem gradskom parku položeni su vijenci i zapaljene svijeće.



Pisane vijesti