Predsjednik Vlade na obilježavanju Dana pobjede i domovinske zahvalnosti i Dana hrvatskih branitelja u Ministarstvu branitelja

Slika /2016/Glavno tajništvo/ENG/novosti/Arhiva/predsjednik_vlade_na_obiljezavanju_dana_pobjede_i_domovinske_zahvalnosti_i_dana_hrvatskih_branitelja_u_ministarstvu_branitelja.jpg

ZAGREB, 4. kolovoza 2008. (Hina) - Predsjednik Vlade Ivo Sanader rekao je danas kako je akcija Oluja bila osloboditeljska, pravedna i legitimna obrambena operacija hrvatskih oružanih snaga, istaknuvši kako nikome neće dopustiti da baci ljagu na tu akciju.

U povijesti svakog naroda postoje datumi koji su iznad svih podjela, različitosti i političkih opcija, kazao je Sanader na svečanosti obilježavanja Dana pobjede i domovinske zahvalnosti i Dana hrvatskih branitelja, koji će se, kako je najavio, od sada i tradicionalno obilježavati.

Nećemo dopustiti nikome, bez obzira je li riječ o internim srpskim razlozima, da pokuša baciti ljagu na Oluju, koja je sjajna i čista pobjeda, izvojevana hrabrošću i mudrošću, izjavio je premijer Sanader na svečanosti u Ministarstvu obitelji, branitelja i međugeneracijske solidarnosti.

Odbacio je "sve što dolazi ovih dana iz Srbije", poručivši kako bi bilo puno pametnije i mudrije da Srbija unutarnje probleme riješi tako da se suoči s prošlošću i velikosrpskom politikom Slobodana Miloševića te da je se definitvno odrekne.

Nećemo dopustiti da na Oluju i sve blistave pobjede padne ljaga, kazao je naglasivši da oni koji su nakon Oluje učinili nečasna djela i zlodjela moraju odgovarati. "Nećemo dopustiti da povijest hrvatskog Domovinskog rata pa i povijest na ovom dijelu Europe piše netko drugi, s drugim ambicijama i s drugih pozicija", istaknuo je.

Iskazao je priznanje prvom hrvatskom predsjedniku dr. Franji Tuđmanu, koji je predvodio i te operacije, kao i svim hrvatskim braniteljima, obiteljima poginulih hrvatskih branitelja, te svima koji su stradali u ratu ili pridonijeli pobijedi.

"Znam da nijedna hrvatska vlast u budućnosti neće više na ponižavajući način govoriti o hrvatskim braniteljima", rekao je ocijenivši kako to ne znači "stvaranje nove kaste, kao što je u socijalizmu i komunizmu bio SUBNOR, već odavanje priznanja i zahvalnosti onima koji se nisu ustručavali riskirati život za slobodu Hrvatske.

Izrazio je nadu da će Hrvatska u NATO-u biti i prije ceremonije obilježavanja 60. obljetnice te organizacije. Govoreći o EU, Sanader je rekao kako je "vrlo blizu, a to znači kroz godinu dana i koji mjesec, završetak pregovora". Tada ostaje tehnički dio posla ratifikacije ugovora između Hrvatske i EU koji bi mogao potrajati godinu dana, kazao je.

Na svečanosti u Ministarstvu bili su predstavnici udruga hrvatskih branitelja na državnoj razini, ali i članovi Odbora za ratne veterane Hrvatskog sabora i članovi Savjeta za hrvatske branitelje Ministarstva branitelja, te ministri iz Vlade, predstavnici HV-a, vojni ordinarij te drugi visoki gosti.

Potpredsjednica Vlade i ministrica obitelji, branitelja i međugeneracijske solidarnosti Jadranka Kosor istaknula je da će se žrtva hrvatskih branitelja i hrabrost poštivati u Hrvatskoj te će biti svakodnevna briga svih nas. Poručila je svim braniteljima diljem Hrvatske da su najzaslužniji za slobodnu, samostalnu, neovisnu i demokratsku Hrvatsku.



Pisane vijesti