Predsjednik Vlade na obilježavanju uspješnog okončanja petogodišnjeg stečaja Brodogradilišta „Viktor Lenac“ d.d.

Slika /2016/Glavno tajništvo/ENG/novosti/Arhiva/predsjednik_vlade_na_obiljezavanju_uspjesnog_okoncanja_petogodisnjeg_stecaja_brodogradilista_viktor_lenac_d_d.jpg

KOSTRENA,11. travnja 2008. (Hina) - Vlada je preuzela obvezu da radnicima, koji su u stečajnom postupku svrstani u prvi viši isplatni vjerovnički red, isplati ukupno 13,4 milijuna kuna, a Ministarstvo financija zaduženo je da to obavi do kraja svibnja ove godine, kazao je danas na svečanosti u povodu svršetka stečaja u brodogradilištu "Viktoru Lencu" predsjednik Vlade dr. sc. Ivo Sanader.

Premijer je naglasio da pozdravlja ulazak "Lenčevih" radnika u dioničarstvo te da je to pravi put i za druga brodogradilišta. Na svečanosti u kostrenskom brodogradilištu, a onda i na ručku u radničkom restoranu nazočili su premijer Sanader, ministar mora, prometa i infrastrukture Božidar Kalmeta, ministrica pravosuđa Ana Lovrin, predstavnici sindikata, područne i lokalne uprave, predstavnici novih većinskih vlasnika, odnosno Brodogradilišta "Uljanik" iz Pule i zadarske Tankerske plovidbe, radnici i koperanti i brojni drugi uzvanici.

Stečaj "V. Lenca" službeno je završio 9. travnja kad su u Sudski registar Trgovačkog suda u Rijeci upisane odluke i izmjene koje je na temelju stečajnog plana prihvatila Glavna skupština Brodogradilišta.

Premijer Sanader kazao je da je izlazak iz stečaja velik događaj te je zahvalio svima, posebice radnicima i sindikatu, koji su vjerovali da će se problemi brodogradilišta ipak riješiti. Zadatak Vlade je da zajedno sa socijalnim partnerima rješava probleme hrvatskih građana, jer mi nismo na suprotnim, nego na istoj strani, rekao je Sanader.

Stečajna upraviteljica Ombretta Belić-Ilijašić podsjetila je da je stečaj otvoren u prosincu 2003. te da je ključan trenutak bio u velječi 2004., kad je skupština vjerovnika odlučila da brodogradilište nastavi s radom i da se izradi stečajni plan.

Predsjednik Sindikata metalaca Hrvatske Ivo Marjanović kazao je da bi rješavanje problema u "Lencu" trebalo biti primjer za rješavanje problema u hrvatskoj brodogradnji te je najavio da sada treba riješiti pitanje kolektivnog ugovora i plaća.

Predsjednik Uprave "Uljanika" i član Nadzornog odbora "V. Lenca" Antun Brajković i predsjednik Uprave Tankerske plovidbe i član NO "V. Lenca" Ivo Mustać istaknuli su da su i "Uljanik" i Tankerska u "Lenac" ušli radi poslovnog interesa, kako bi u kostrenskom brodogradilištu mogli obavljati remont svoje flote.

Predsjednik Uprave kostrenskog brodogradilišta Robert Škifić istaknuo je da su pogoni brodogradilišta popunjeni do kraja srpnja, iako ono radi s polovicom kapaciteta, te je pozvao bivše radnike da se, ako to žele, vrate, jer će i za njih biti posla.

Povjerenik SMH u brodogradilištu Damir Bačinović najavio je da će sindikat sljedeći tjedan održati sastanak s Upravom i dogovoriti se o povišenju plaća te da će predati Upravi prijedlog novog kolektivnog ugovora.



Pisane vijesti