Predsjednik Vlade na Rabu: Ulaganjem u državnu cestu i pročistač na otoku Rabu ostvareni zapadnoeuropski standardi

  • Slika /Vijesti/2015/ožujak/3 ožujka/ZM-Rab.jpg

Predsjednik Vlade Republike Hrvatske Zoran Milanović posjetio je danas otok Rab, gdje je obišao dovršeni sustav javne odvodnje grada Raba te završne radove na državnoj cesti D–105 Lopar-Rab.

Premijer Milanović istaknuo je da se radi o investicijama koje ovom otoku donose viši, zapadnoeuropski standard.  „Ova cesta je projekt koji mi je djelovao nemoguć prije pet godina, jer je trebalo riješiti vlasničko-pravne odnose. Ovo je državna cesta. To je riješeno. Ovo je sada bolje, sigurnije. Uložen je novac, otok ima bolji standard, dakle kvalitetnije može pružati turističku uslugu“, kazao je predsjednik Vlade.

Naglasio je da pročistač u ovom trenutku otok Rab stavlja na prvo mjesto među hrvatskim otocima. „Ovdje ljeti bude i po 50 tisuća ljudi. To su užasno važne stvari i time dižete kvalitetu i cijenu“. Premijer Milanović dodao je kako se, na neki način, radi o zadnjim projektima u kojima je država sudjelovala sama, odnosno u kojima nije koristila europske fondove.

„Ono što sad treba slijediti je ulaganje u hotele, u turističku ponudu, na otoku koji ima ekološke i infrastrukturne standarde zapada. Tu se u budućnosti radi o desecima i desecima milijuna eura. A kad taj novac uložimo, dakle manje država, a više privatni investitori, onda taj novac treba vratiti. Onda to više ne može biti jeftina usluga s devalviranom kunom, nego onda to mora biti kvalitetna usluga, dakle dobro naplaćena usluga, za vrhunski proizvod“, rekao je premijer Milanović.

Upitan ima li njegov dolazak na Rab veze s lokalnim izborima, predsjednik Vlade naglasio je da nema.  „Ovo planiramo već dugo vremena. Na kraju krajeva, ni u druge sredine u kojima se održavaju lokalni izbori ja ne idem“. Dodao je da na Rabu postoji i problem ljudi koji su uzeli „one nesretne kredite preko RBA zadruge“ te nastavio: „To je jedna vrlo mutna priča, nema puno takvih slučajeva u Hrvatskoj. I zadužio sam ministra financija, koji je već bio ovdje, da vidimo kakvo rješenje možemo naći, jer će neke stvari trebati raditi na mišiće. To nije normalna situacija. Dakle, nisu išli ti kreditori u Garešnicu i Babinu Gredu, nego su došli ovdje, prvi red do mora, ljudima koji nisu u biti kreditno sposobni za tu vrstu kredita, velikodušno davati novac, u biti ih kamatariti. To je moja poruka. Sudska presuda je sudska presuda, pošten ugovor je pošten ugovor, ugovore u kojem se podjednako ili vrlo slično dijele rizici uvijek podržavam, i on ima svoje posljedice i na sudu. Ali kamatare ne. A ovo su kamatari". 

Pisane vijesti | Društvo i zajednica