Predsjednik Vlade na sastanku na vrhu Europske političke zajednice i neformalnom sastanku Europskog vijeća u Granadi

Predsjednik Vlade Andrej Plenković sudjelovat će na trećem sastanku na vrhu Europske političke zajednice i neformalnom sastanku Europskog vijeća, u Granadi, 5. i 6. listopada 2023. 
 
Čelnici i čelnice Europske unije okupit će se u Granadi kako bi započeli s raspravama o prioritetima za predstojeće godine. Razmatranjem dosadašnjeg rada na jačanju strateške autonomije EU-a sudjelovanje u raspravama doprinijet će pripremi sljedećeg strateškog programa EU-a, petogodišnjeg plana politike iz kojeg će proizlaziti opće političke smjernice i orijentacija EU-a.
 
Na neformalnom sastanku u Granadi, kao i na budućim sastancima u predstojećim mjesecima raspravljat će o ključnim prioritetima kao što su: sigurnost, obrana i kiberotpornost, dugoročna konkurentnost i jedinstveno tržište EU-a, pripravnost na krizu, zelena i digitalna tranzicija, multilateralizam i globalna partnerstva, migracije, proširenje i sposobnost primanja novih članica.
 
Uoči neformalnog sastanka Europskog vijeća, održat će se treći sastanak Europske političke zajednice na kojem će čelnici i čelnice raspravljati o tome kako Europu učiniti otpornijom, naprednijom i geostrateški važnijom.
 
Na sastanak su uz čelnike 27 država članica EU-a, predsjednicu Europske komisije,  predsjednika Europskog vijeća i predsjednicu Europskog parlamenta pozvane: Albanija, Andora, Armenija, Azerbajdžan, Bosna i Hercegovina, Gruzija, Island, Kosovo, Lihtenštajn, Moldova, Monako, Crna Gora, Sjeverna Makedonija, Norveška, San Marino, Srbija, Švicarska, Turska, Ukrajina te Ujedinjena Kraljevina.
 
Tijekom boravka u Granadi premijer Plenković održat će i bilateralne sastanke o kojima ćemo izvijestiti.
 
 
Program:
 
Četvrtak, 5. listopada
     
11.30-12.15    Dolazak šefova izaslanstava u Palacio de Congresos de Granada (Paseo del Violón, 18006 Granada)
 
12.30              Otvorenje sastanka na vrhu Europske političke zajednice
 
13.00               Završetak svečanog otvorenja
 
13.30                Sudjelovanje predsjednika Vlade Andreja Plenkovića na okruglom stolu po nazivom: "Digitalna transformacija i umjetna inteligencija"
 
20.00               Radna večera
 
Petak, 6. listopada
 
8.45-9.30    Dolazak šefova izaslanstava u Palacio de Congresos de Granada
 
9.30           Neformalni sastanak Europskog vijeća
 
12.30        Završetak sastanka
 
                 Zajednička fotografija
 
13.00       Radni ručak
                         

Najave