Predsjednik Vlade na sjednici o gašenju požara u Divuljama: Sada je vrijeme da se naprave detaljni planovi za 2018.

Slika /Vijesti/2017/10 listopad/9 listopada/Divulje 2.jpg

Predsjednik Vlade Republike Hrvatske Andrej Plenković posjetio je danas Centar za koordinaciju, vođenje i gašenje požara na priobalju u Divuljama.

Nakon obilaska mješovitoga postroja vatrogasaca i pripadnika OSRH koji su sudjelovali u gašenju požara, nazočio je plenarnoj sjednici  "Požarna sezona 2017." Uz predsjednika Vlade Andreja Plenkovića, na sjednici su sudjelovali potpredsjednik Vlade i ministar obrane Damir Krstičević i ministar unutarnjih poslova Davor Božinović.
 
Na sjednici su predstavljene aktivnosti u požarnoj sezoni Državne uprave za zaštitu i spašavanje, Ministarstva obrane, Ministarstva unutarnjih poslova te vatrogasnih zajednica Splitsko-dalmatinske, Šibensko-kninske i Zadarske županije. Po završetku sjednice, predsjednik Vlade obišao je Centar za koordinaciju, vođenje i gašenje požara na priobalju.
 
U izjavi za medije predsjednik Vlade istaknuo je da je iz predstavljenih podataka vidljivo kako je 2017. bila jedna od najgorih požarnih sezona u Hrvatskoj.
 
Kazao je kako zbog klimatskih promjena trendovi vremenskih prilika izazivaju dugotrajne suše, koje su bile preduvjet za veliki broj požara, ali i upozorio da je određeni broj požara podmetnut, pri čemu je naglasio kako je zadaća policije otkriti počinitelje tih djela.
 
„Cilj ove analize je da vidimo što možemo popraviti u zakonskom okviru te što možemo napraviti u kvalitetnijoj koordinaciji različitih institucija i tijela, kao i iskorake koje možemo napraviti u financijskom pogledu“, istaknuo je.
 
Ponovno je zahvalio svima koji su ove godine dali doprinos u gašenju požara.
 
Govoreći o štetama nastalim u požarima, kazao je da će županije Vladi dostaviti cjelovita izvješća o štetama.
 
Najavio je da će se u kasnije faze raščlambe požarne sezone uključiti i Ministarstvo poljoprivrede, Ministarstvo zaštite okoliša i energetike, Ministarstvo regionalnoga razvoja i fondova EU, kao i javna poduzeća poput Hrvatskih šuma, HEP-a, HAC-a i HC-a, koji imaju značajnu ulogu i u prevenciji i u rješavanju problema.
 
Naglasio je da je sada, nakon što su ljetni mjeseci završili, vrijeme da se iskoriste sljedeći mjeseci i da se, na temelju iskustava mnogih u gašenju požara, naprave odgovarajući planovi za sezonu 2018.
 
„Izrazito sam zadovoljan današnjom raspravom i očekujem od svih nadležnih institucija i svih razina vlasti maksimalnu angažiranost u procesu donošenja kvalitetnih rješenja za iduću godinu“, poručio je.
 
Istaknuo je da je ovo prvi puta uopće da se radi ovakva analiza požarne sezone s tolikim brojem aktera. Kao ilustraciju jedne od najvećih požarnih sezona naveo je da je samo u ljetnim mjesecima ukupno izgorjela površina otoka Hvara i Paga zajedno.
 
„Pritom nije izgorio niti jedan ključni infrastrukturni objekt“, naglasio je predsjednik Vlade.
 
Ključnim u pripremi za iduću sezonu smatra kvalitetniju organizaciju, kraći, brži, precizniji i odgovorniji lanac zapovijedanja te ujednačeno javno komuniciranje u kriznim situacijama. 
Novinare su zanimale i trenutne aktivnosti oko Zakona o lokalnoj samoupravi, odnosno hoće li se inzistirati da župani, gradonačelnici i načelnici ostanu i ukoliko padne proračun u njhovim lokalnim jedinicama. Predsjednik Vlade ocijenio je da je potrebna javna rasprava o tom Zakonu, naglasivši da je na razini Vlade provedena detaljna rasprava o nužnosti određenih promjena Zakona. Dodao je kako je jasno prepoznati kada se zlorabe pojedini zakonski instituti, kao što se primjerice namjerno izazivaju prijevremeni izbori u nekim jedinicama lokalne i područne samouprave dok su krajnji efekti za tu lokalnu zajednicu, u smislu promjena, minimalni.
Osvrnuvši se na sutrašnji prosvjed umirovljenika, predsjednik Vlade kazao je kako su mirovine i ove godine u procesu usklađivanja rasle najviše od 2008. godine.
„Radimo sve što je realno i moguće u proračunskim okvirima“, naglasio je Plenković, upozorivši kako spomenuti zahtjevi nisu utemeljeni na realnim očekivanjima.
 Što se tiče izrade proračuna za iduću godinu, Plenković je podsjetio kako je Vlada u srpnju raspravljala o fiskalnim smjernicama za 2018. – 2020. i postavila jasan okvir. Naveo je kako je trenutno u tijeku koordinacija između Ministarstva financija i drugih proračunskih korisnika.
 „Vlada će sve zakonske prijedloge koji se odnose na državni proračun za 2018. u roku podnijeti Hrvatskome saboru“, zaključio je predsjednik Vlade Andrej Plenković.

Pisane vijesti | Andrej Plenković