Predsjednik Vlade na skupu „Marin Držić: 1508. – 2008.“

Slika /2016/Glavno tajništvo/ENG/novosti/Arhiva/predsjednik_vlade_na_skupu_marin_drzic_1508_2008.jpg

ZAGREB, 5. studenog 2008. (Hina) - U povodu 500. obljetnice rođenja Marina Držića u Hrvatskoj akademiji znanosti i umjetnosti (HAZU) počeo je međunarodni znanstveni skup na kojemu će o djelu toga najvećega hrvatskoga renesansnog pisca govoriti hrvatski i strani književni povjesničari, držićolozi - specijalisti, jezikoslovci i teatrolozi.

Nakon pozdravne riječi predsjednika HAZU, akademika Milana Moguša, u ime Hrvatskoga sabora o važnosti skupa govorio je predsjednik saborskog Odbora za znanost, kulturu i obrazovanje Petar Selem.

Nakon toga, predsjednik Vlade Ivo Sanader nazočnima na skupu prigodno je rekao kako upravo danas, kad obilježavamo 500. obljetnicu rođenja velikoga hrvatskoga i europskog književnika, Hrvatska dobiva najavu završetka pregovora s Europskom unijom.

"To je taj put prvih slobodnih izbora, referenduma za neovisnost, na obrani zemlje i pobjedi u Domovinskom ratu, obnovi zemlje i evo do konačne međunarodne afirmacije Hrvatske", istaknuo je Sanader.

Hrvatska se ostvarenjem svoje samostalnosti ponovno upisala u politički zemljovid Europe i svijeta, kao što nas je prije 500 godina u europski kulturni zemljovid upisao i veliki predstavnik hrvatske renesanse - Marin Držić, naglasio je premijer.

Povratkom kući, u Europu, Hrvatska ostvaruje priliku za novu renesansu, napomenuo je Sanader, dodajući kako stvaramo priliku da slobodni u EU i sigurni u NATO-u sve hrvatske potencijale koje smo oslobodili stvaranjem države dovedemo na novu, višu razinu.

"Stvaramo priliku da jednom zauvijek postanemo subjekt, a nikad više objekt europske i svjetske politike. Stvaramo priliku za novu renesansu u razvitku hrvatske znanosti i umjetnosti te priliku za cjelokupni razvoj hrvatskog društva", istaknuo je Sanader.

Upozoravajući na Držićevu književnost, koja je bila europska i univerzalna zato što je u prvome redu bila hrvatska, Sanader je ustvrdio da je njegova univerzalnost usidrena u prilikama Dubrovnika, u riječima Dunda Maroja, Mara ili Pometa te u njegovu jedinstvenom daru za "stavljanje pameti na komediju".

Po premijerovim riječima, Držićeva biografija je primjer dosljednosti i ustrajnosti u iznošenju svojih stajališta. Ta je ustrajnost i usredotočenost na cilj, podsjetio je, potrebna i nama u današnje vrijeme.

Od uspostave samostalnosti potvrdili smo našu demokratičnost i učvrstili naš međunarodni položaj te sada ulazimo u završnu fazu onoga što smo započeli prije gotovo dva desetljeća, rekao je.

Dobivanjem "plana puta" za završetak pregovora s Europskom unijom definiran je vremenski okvir za ulazak Hrvatske u tu zajednicu, izjavio je Sanader. A prije toga, dobivanjem pozivnica za NATO osigurali smo punopravno članstvo i u tom savezu zapadnih demokracija, napomenuo je.

Upozorio je da smo i u završnici integracijskih procesa suočeni s mnogim izazovima, od globalne gospodarske krize do borbe protiv svakog oblika nasilja, mržnje i netolerancije.

"Potrebna nam je ustrajnost i usredotočenost na postizanju naših strateških ciljeva", poručio je i dodao da u završnicu ulazimo s optimizmom i pouzdanjem u sposobnosti i potencijale koje Hrvatska nedvojbeno ima. U tu završnicu ulazimo, kako je rekao, ponosni na postignuća, na idenitet i na svoju kulturu.

U sklopu skupa predstavljena je knjiga "Putovima kanonizacije; zbornik radova o Marinu Držiću (1508.-2008.)" u kojoj su na 900 stranica skupljeni odabrani književnopovijesni i teatrološki radovi hrvatskih držićologa od 16. stoljeća do danas.



Pisane vijesti