Predsjednik Vlade u Požegi: Nema veće zadaće u 2017. od pružanja ruke prema pet slavonskih županija

Slika /Vijesti/2017/04 travanj/21 travnja/12.jpg

U povodu Dana Požeško-slavonske županije, predsjednik Vlade Republike Hrvatske Andrej Plenković sudjelovao je danas na svečanoj sjednici Županijske skupštine u Požegi. 

Istaknuo je kako za Hrvatsku 2017. nema veće zadaće od one pružanja ruke prema pet slavonskih županija.
 
„To radimo s punim uvjerenjem i zato jesmo osmislili Projekt Slavonija“, kazao je premijer Plenković.
 
Podsjetio je da je nedavno održana sjednica Savjeta za Slavoniju, Baranju i Srijem u Osijeku na kojoj su identificirane sve aktivnosti koje se trebaju poduzeti u ovom mandatu kako bi se pridonijelo ravnomjernom regionalnom razvoju, ruralnom razvoju, unaprjeđenju poljoprivrede i gospodarstva, malog i srednjeg poduzetništva i kvalitetnijoj prometnoj povezanosti Slavonije. Dodao je da su to sve zadaće koje imaju za cilj da se istok Hrvatske oporavi i da se preokrenu demografski trendovi.
 
„To je naš zajednički cilj, oko kojeg smo postigli široki politički konsenzus“, rekao je Plenković. Napomenuo je da je Vladina namjera povući oko 2,5 milijardi eura europskih sredstava upravo za razvoj istoka Hrvatske.
 
Naglasio je kako je potrebno pomoći i tvrtkama u Požeško-slavonskoj županiji, poručivši kako su ministri već angažirani i glede Zvečeva i glede Orljave kako bi pronašli rješenja koja će pomoći održivosti i kvalitetnom poslovanju te dvije kompanije.
Premijer Plenković kazao je da će Vlada voditi računa o tome da Ministarstvo mora, prometa i infrastrukture pruži podršku da se, uz pomoć Hrvatskih cesta, realizira projekt brze ceste.
 
Naveo je da je potrebno napraviti iskorake kako bi se osiguralo što manje štetnih posljedica od poplava.
 
Izrazito je važnim ocijenio da mladi, kroz obrazovni sustav, stječu kvalitetna nova znanja kako bi se spojilo ono što je najbitnije – obrazovni sustav s realnim potrebama tržišta rada. U tom kontekstu, napomenuo je da je jučer održana sjednica Posebnog stručnog povjerenstva za provedbu Strategije obrazovanja, znanosti i tehnologije koje je izradilo Akcijski plan, čije će usvajanje omogućiti kvalitetnu provedbu Strategije.
 
„Županija ste koja je poznata po vinogradarstvu, po lječilištima, po brojnim spomenicima naše baštine. Imate sve mogućnosti razvoja kontinentalnoga i ruralnoga turizma. S te strane, specijaliteti koje ovdje vidimo, festivali koje održavate, angažman, toplina ljudi i gostoprimstvo, za mene su uvijek onaj element atraktivnosti i razlog ponovnog dolaska i u Županiju, njene gradove i općine“, poručio je Plenković.

Čestitavši Dan Županije, predsjednik Vlade poželio je svima puno uspjeha, dobre volje i predanoga rada na kvalitetnom napredovanju Požeško-slavonske županije. 

Pisane vijesti