Predsjednik Vlade: Najuspješnija misija UN-a na europskome kontinentu bila je mirna reintegracija hrvatskoga Podunavlja

  • Slika /Vijesti/2017/05 svibanj/22 svibnja/Naslovna.jpg

Predsjednik Vlade Republike Hrvatske Andrej Plenković sudjelovao je danas u Nacionalnoj i sveučilišnoj knjižnici u Zagrebu na proslavi 25. obljetnice primanja Republike Hrvatske u članstvo Ujedinjenih naroda. 

Ondje je razgledao i prigodno postavljenu izložbu „25. godina Republike Hrvatske u Ujedinjenim Narodima“.
 
Čestitavši  25. obljetnicu članstva Hrvatske u Ujedinjenim narodima i zahvalivši svima koji su hrvatskom aktivnom članstvu dali svoj doprinos, predsjednik Vlade Plenković u svom je izlaganju kazao da je Hrvatska svega nekoliko mjeseci od međunarodnog priznanja, najprije od strane 12 članica Europske zajednice, pa potom i drugih zemalja te SAD-a u travnju, članstvom u Ujedinjenim narodima zaokružilo njezin međunarodni legitimitet
 
 „Nema nikakve dvojbe da je prvo desetljeće hrvatske neovisnosti bilo obilježeno, kad je riječ o međunarodnim organizacijama, punom relevantnošću Ujedinjenih naroda“, ocijenio je Plenković.
 
Podsjetio je na rezolucije Vijeća sigurnosti i važne rezolucije Opće skupštine kao na prve, velike diplomatske uspjehe, ostvarene upravo za pregovaračkim stolovima Ujedinjenih naroda.
 
„O tome su mnogi naši kolege napisali vrijedne i relevantne knjige koje su po meni izvrsna vrela svim onima koji se žele upoznati s tim pionirskim godinama hrvatske diplomacije. Na to možemo biti izrazito ponosni“, rekao je Plenković.
 
Istaknuo je kako je u to vrijeme Hrvatska bila zemlja primatelj sigurnosti.
 
,,Na našem teritoriju bilo je nekoliko misija Ujedinjenih naroda, a prema svim analizama, daleko najvažnija i najuspješnija misija na teritoriju europskoga kontinenta od osnivanja organizacije do danas, bila je UN-ova misija za prijelaznu upravu u Istočnoj Slavoniji, Baranji i Srijemu. Ta mirna reintegracija bila je uspjeh i za Hrvatsku i za Ujedinjene narode, ali i model za slične situacije drugdje u svijetu'', poručio je Plenković.
 
Dodao je kako tu poruku mirne reintegracije hrvatskoga Podunavlja, Vlada nudi prijateljima u Ukrajini, koji imaju sličnu situaciju u dijelu svog teritorija danas. Naveo je kako radi toga postoji radna skupina u koju su uključeni ljudi koji su tada bili vrlo aktivni na tom području.
 
,,Vjerujem da ćemo vrlo skoro prenijeti naša iskustva onima kojima to u ovom trenutku može biti najpotrebnije'', napomenuo je Plenković.
 
Predsjednik Vlade Plenković naglasio je da su Ujedinjeni narodi i dalje izrazito relevantna globalna organizacija - uz G7 i G20 jedina istinska s vokacijom globalnog upravljanja.  Na tom su tragu razgranatost aktivnosti Ujedinjenih naroda i cijelog sustava međunarodnih organizacija relevantni za sve države svijeta pa i za Hrvatsku, od političkih pitanja, gospodarskih, socijalnih, razvojnih i sigurnosnih.
 
„I Hrvatska u svojih 25 godina članstva daje kontinuiran doprinos u svim segmentima rada svjetske organizacije. Mislim da smo svojim dosadašnjim doprinosom stekli  imidž kredibilne zemlje, zemlja koja pronalazi načine kako da od primatelja postane davatelj i kontributor sigurnosti'', utvrdio je Plenković.
 
O tome, smatra Plenković, svjedoči sudjelovanje naših vojnika, policajaca i diplomata u misijama i operacijama Ujedinjenih naroda diljem svijeta te su sve ocjene koje RH dobiva za to sudjelovanje uvijek izrazito visoke, a također su komplementarne s njenim globalnim angažmanom, i u okviru Sjevernoatlantskog saveza i Europske unije.
 
Plenković je kazao kako očekuje  da će rasprave o reformi Vijeća sigurnosti, o organizaciji i načinu donošenja odluka biti na dnevnom redu još niz godina.  
 
„Za nas je to osobito važno jer smo dio Europske unije, dajemo svoj doprinos zajedničkoj vanjskoj, sigurnosnoj i obrambenoj politici, ali i načinu odlučivanja u okviru svjetske organizacije“, poručio je Plenković.
 
Zahvalio je svim kolegama koji danas tome pridonose svojim radom, onima koji su to činili ranije, a naravno, i novim generacijama hrvatskih diplomata koji će to činiti u budućnosti.
 
Na svečanosti  povodom 25. obljetnice primanja Republike Hrvatske u članstvo Ujedinjenih naroda, uz predsjednika Vlade, nazočila je i predsjednica  Republike Kolinda Grabar Kitarović, predsjednik Hrvatskoga sabora Gordan Jandroković te potpredsjednik Vlade i ministar vanjskih i europskih poslova Davor Ivo Stier.

Pisane vijesti | Andrej Plenković