Predsjednik Vlade nakon obilaska vojarne Croatia: Proračun za obranu u apsolutnom iznosu bit će veći

  • Slika /Vijesti/Vijesti fotografije/studeni/24 studenoga/DSC_4911.jpg

Predsjednik Vlade Republike Hrvatske Andrej Plenković posjetio je danas vojarnu Croatia u pratnji potpredsjednika Vlade i ministra obrane Damira Krstičevića i načelnika Glavnog stožera Oružanih snaga Republike Hrvatske Mirka Šundova.

Nakon obilaska, predsjednik Vlade Plenković kazao je novinarima: „Nadam se da će u mandatu ove Vlade, na inicijativu ministra obrane i uz realne okvire koji će nam biti na raspolaganju što se tiče proračunskih sredstava, postupno ulagati u infrastrukturu kako bi se poziv u Oružanim snagama Republike Hrvatske učinio atraktivnijim za buduće vojnike, dočasnike i časnike, a uvjeti života kvalitetnijim nego što je to danas, onako kako priliči članici Sjevernoatlantskog saveza i Europske unije. Zahvalan sam na ovom posjetu jer je  neposredni uvid uvijek nužan za bolju informiranost pri donošenju odluka.

Potpredsjednik Vlade i ministar obrane Damir Krstičević, zahvalio je predsjedniku Vlade Plenkoviću što je uz sve svoje obveze uspio posjetiti vojarnu i vidjeti uvjete u kojima živa. „Hrvatska vojska je brand, hrvatska vojska je pobjednička vojska  uvijek spremna izvršiti sve zadaće koje se postave pred nju. Svjesni smo da je proračun vrlo bitan, a proračun Ministarstva obrane je zadnjih sedam, osam godina bio u padu. Nadam se da se će ova Vlada zaustaviti negativne trendove vezani za obrambeni proračun, i da korak po korak krenemo u pozitivnu priču. Ulaganje u obranu je ulaganje u sigurnost i vlastiti prosperitet, a može pomoći i gospodarskom oporavku Hrvatske.

Načelnik Glavnog stožera OS Mirko Šundov naglasio je koliko je važno uložiti u popravljanje standarda u Oružanim snagama, da osoblje služi s radošću, da možemo privući mlade časnike i dočasnike te da Oružane snage budu još sposobnije izvršavati svoje zadatke.

Predsjednik Vlade Plenković dodao je da će proračun za obranu u apsolutnom iznosu biti veći. „U ponedjeljak imamo posebnu sjednicu Vlade na kojoj ćemo govoriti o smjernicama proračuna za 2017. godinu. Potpredsjednik Vlade i ministar obrane sudjelovao je zajedno sa mnom na panelu Druge sigurnosne konferencije u utorak. Ondje smo govorili o svim aspektima sigurnosnih izazova i ugroza za Hrvatsku. Odgovornosti koje nam se nameću u okruženju, u Europi, globalno, na Sredozemlju, u Istočnoj Europi. Mislim da je Hrvatska vojska ne samo bila pobjednička u Domovinskom ratu, nego da je proteklih godina dokazala da zna odgovorno participirati u međunarodnim misijama, bilo u okviru Ujedinjenih naroda, Sjevernoatlantskog saveza, Europske unije. Na neki način smo od primatelja sigurnosti postali, objektivno govoreći, izvoznik i kontributor sigurnosti. General Šundov upoznao nas je s izvrsnim uspjesima, rezultatima i ocjenama koje naši časnici i dočasnici postižu na međunarodnim vježbama i konkretnom participacijom u mirovnim misijama. Prema tome, velika je odgovornost na Ministarstvu obrane i našim Oružanim snagama. Nastojat ćemo u okviru onoga što je realno, a to sam spomenuo i prije dva dana, da Hrvatska želi izići iz procedure prekomjernog proračunskog manjka, imamo određene ambicije za gospodarski rast.

Ukoliko sve mjere koje budemo poduzimali u tom pravcu, daju rezultate, omogućit ćemo i veću marginu izdvajanja za proračun obrane u budućnosti i na taj način i našu bolju interoperabilnost s drugim snagama, a naravno i kvalitetniji život Hrvatske vojske u uvjetima koji u ovom trenutku, po meni zahtijevaju određeni kvalitativni pomak naprijed“, rekao je predsjednik Vlade Plenković.

Pisane vijesti