Predsjednik Vlade nakon sjednice u Splitu: Ustrajat ćemo da se svi dogovoreni projekti realiziraju

Slika /00 A foto model/slike/620709CF-B322-42BC-A918-8D0830655090.jpeg


„Pokazali smo da duh partnerstva i suradnje sa županijama i gradovima konkretiziramo. Ovo je peta sjednica Vlade van Zagreba“, kazao je predsjednik Vlade Andrej Plenković nakon sjednice Vlade koja je danas održana u Splitu i podsjetio da su dosada sjednice održane u Vukovaru, Sisku, Kninu i Osijeku.
 

Po završetku sjednice Vlade u Splitu, u izjavi za medije, predsjednik Vlade Andrej Plenković zahvalio je županu Splitsko-dalmatinskom Blaženku Bobanu i gradonačelniku Splita Andri Krstuloviću Opari na gostoprimstvu. Naglasio je da je na današnjoj sjednici Vlade bilo više od 30 točaka posvećenih Splitu i Splitsko-dalmatinskoj županiji, a nakon sjednice potpisano je 30-ak ugovora.

„Ukupna vrijednost zaključaka Vlade i ugovora koji su potpisani je 2 milijarde kuna“, istaknuo je predsjednik Vlade i kao ilustraciju naveo podatak kako je taj iznos zajednički godišnji proračun Grada Splita i Županije Splitsko-dalmatinske.

Posebno je izdvojio tri područja ključna za rješavanje brojnih pitanja koje opterećuju građane ove županije. Prvo je pitanje prometne povezanosti, a predsjednik Vlade kazao je kako će Vlada, Hrvatske ceste i Hrvatske autoceste nastojati riješiti problem pristupa Splitu. Drugo je multimodalna platforma povezivanja Solina, Stobreča, Dugog Rata i Omiša kako bi se riješio čep koji u sezoni nastaje na Jadranskoj magistrali. Treći projekt je prigradska željeznica, odnosno povezivanje Zračne luke Resnik s kolodvorom i trajektnom lukom u Splitu. Rješavanjem tih pitanja, kazao je, dugoročno bi se riješilo prometni problemi Splita i aglomeracije.

Spomenuo je i veliki broj zaključaka sa sjednice koji se odnosio na nekretnine, istaknuvši kako Ministarstvo državne imovine radi na tome da stavi u funkciju što veći broj nekretnina, osobito u priobalju i turističkim središtima, kojima će lokalna samouprava bolje upravljati.

Vlada je donijela i niz drugih važnih odluka za Split i Županiju, koje je predsjednik Vlade ocijenio zalogom za kvalitetnija rješenja problema građana ovoga područja.
Govoreći o nizu ugovora koji su potpisani nakon sjednice, u vrijednosti od preko 1,5 milijarde kuna, kazao je kako će oni omogućiti razvoj svih dijelova Splitsko-dalmatinske županije, koja nosi 25 posto turizma u Hrvatskoj.

„Vlada će učiniti sve da se ti projekti realiziraju i provedu i da za njih budu u odgovarajućem roku predviđena sva financijska sredstva“, poručio je. „Pokazali smo da duh partnerstva i suradnje sa županijama i gradovima konkretiziramo. Ovo je peta sjednica Vlade van Zagreba“, kazao je predsjednik Vlade i podsjetio da su dosada sjednice održane u Vukovaru, Sisku, Kninu i Osijeku.

Najavio je da će posebna sjednica Vlade posvećena hrvatskim otocima i njihovu razvoju biti održana u listopadu na Hvaru, u godini kada Hvar obilježava 150. godina turizma. „To su važne poruke iskoraka jadranske i mediteranske orijentacije Hrvatske, a mi ćemo ustrajati da se svi ovi projekti realiziraju“, poručio je.

Župan Splitsko-dalmatinski Blaženko Boban i gradonačelnik Splita Andro Krstulović Opara izrazili su zadovoljstvo održanom sjednicom Vlade nazvavši je prekretnicom za razvoj ovoga područja koje će postati motor razvoja cijelog hrvatskog juga.

Predsjednik Vlade Andrej Plenković, po završetku sjednice u Splitu, sastao se s predstavnicima radnika Dalmacijavina, zajedno s potpredsjednicom Vlade i ministricom gospodarstva, poduzetništva i obrta Martinom Dalić i ministrom financija Zdravkom Marićem.
 
Kazao je da su razumjeli njihovu poruku i njihova traženja, koja se prije svega tiču pitanja otpremnina, kao i eventualnih načina pronalaženja sredstava u svojevrsnim kompenzacijama s obzirom na nekretnine koje Dalmacijavino još ima ili je imalo u svom posjedu.

“Mi ćemo pokušati u daljnjim konzultacijama i dijalogu vidjeti postoje li zakonska i prije svega pravična rješenja za ovaj problem”, poručio je predsjednik Vlade.
 

Pisane vijesti | Govori i izjave | Andrej Plenković