Predsjednik Vlade: Naša je trajna zadaća da razvijamo tolerantno i demokratsko društvo uz puno poštivanje ljudskih prava

  • Slika /Vijesti/2017/04 travanj/23 travnja/viber image 3.jpg

Predsjednik Vlade Republike Hrvatske Andrej Plenković sudjelovao je danas na komemoraciji u Spomen-području Jasenovac, koja se održala pod pokroviteljstvom Hrvatskog sabora, u znak sjećanja na žrtve logora Jasenovac, kao i preživjele zatočenice i zatočenike logora.

Tom prigodom predsjednik Vlade položio je vijenac kod spomenika Bogdana Bogdanovića „Cvijet“ te je nakon komemoracije razgledao izložbu postavljenu u spomen na žrtve logora.
 
U izjavi za medije, premijer Andrej Plenković istaknuo je da je na komemoraciju došao kako bi, zajedno s kolegama ministrima, u ime Vlade, izrazio pijetet prema svim žrtvama koncentracijskog logora te kako bi osudili zločine počinjene za vrijeme ustaškog režima, ne samo ovdje nego i na drugim stratištima. 
 
Ponovio je kako je cilj moderne i demokratske Hrvatske da se ovakvi zločini nikada ne ponove, bilo ovdje, bilo drugdje u Europi i svijetu. „Naša je trajna zadaća da razvijamo tolerantno i demokratsko društvo uz puno poštivanje ljudskih prava, a isto tako da ova teška pitanja hrvatske povijesti stavimo na dnevni red u tolerantnom ozračju suočavanja s posljedicama nedemokratskih režima“, naglasio je. 
 
Podsjetio je da je Vlada stoga i osnovala Vijeće za suočavanje s posljedicama vladavine nedemokratskih režima, koje je sastavljeno na pluralistični način i od kojeg očekuje da postavi određene preporuke i smjernice kako bi se ostvario ključni i temeljni cilj pomirbe u hrvatskom društvu. 
 
Izrazio je žaljenje što ove godine nema jedinstvene komemoracije u Spomen-području Jasenovac. „Tri komemoracije predstavljaju poruku da svi zajedno moramo učiniti napore kako bismo u budućnosti imali jedinstvenu i zajedničku komemoraciju jer žrtve zločina koji su ovdje počinjeni to zaslužuju“, rekao je.
 
Predsjednik Vlade naglasio je kako je sadašnja Vlada naslijedila podjele u društvu i njezina zadaća je da riješi otvorena pitanja i spriječi podjele u budućnosti. Pozvao je sve koji žele sudjelovati u radu Vijeća da mogu dati svoj prilog, rekavši da je njegov rad uključiv i otvoren. Izrazio je uvjerenje da će Vijeće iznjedriti preporuke koje će u budućnosti priječiti situacije da se održava više komemoracija.
 
Što se tiče ploče HOS-a u Jasenovcu, premijer Plenković je ponovio da je grb udruge ozakonjen i dopušten prije puno godina te potvrđen od strane vlada više političkih opcija. „Želim da Vijeće omogući i preciznije reguliranje takvih obilježja“, dodao je. Kazao je i kako pozdrav nije nijedan od onih pozdrava koje je koristila hrvatska vojska i hrvatski branitelji u Domovinskom ratu. 
 
Uz predsjednika Vlade bili su potpredsjednik Vlade i ministar vanjskih i europskih poslova Davor Ivo Stier, ministrica kulture Nina Obuljen Koržinek, ministar zdravstva Milan Kujundžić i ministar znanosti i obrazovanja Pavo Barišić.
 

Pisane vijesti | Andrej Plenković