Predsjednik Vlade: Novi Kolektivni ugovor dogovoren je u partnerskom duhu u kojem ćemo nastaviti socijalni dijalog

  • Slika /Vijesti/2017/11 studeni/9 studeni/Kolektivni ugovor/12.jpg

Predsjednik Vlade Republike Hrvatske Andrej Plenković nazočio je danas, u Banskim dvorima, potpisivanju Kolektivnog ugovora za državne službenike i namještenike.

Ugovor je potpisao ministar rada i mirovinskoga sustava Marko Pavić s predsjednikom Sindikata policije Hrvatske Dubravkom Jagićem, predsjednikom Nezavisnog sindikata djelatnika Ministarstva unutarnjih poslova Zdravkom Lončarom te predsjednikom Sindikata državnih i lokalnih službenika i namještenika Republike Hrvatske Borisom Plešom.

Predsjednik Vlade tom je prigodom kazao da su danas na sjednici Vlade usvojeni svi dokumenti potrebni za potpisivanje Kolektivnog ugovora. Zahvalio je ministru i predstavnicima sindikata što su u partnerskom duhu postigli dogovor o novom Kolektivnom ugovoru.

Istaknuo je da je već ranije dogovoreno povećanje osnovice plaća za 6 posto u 2017. te dodao da će u Državnom proračunu biti osigurana sredstva i za regres i za božićnice.

„Smatram da je ovo vrlo kvalitetan sporazum i da ćemo u ovakvom dijalogu nastaviti našu suradnju“, poručio je.

Najavio je da će se idućeg tjedna održati sjednica Gospodarsko-socijalnog vijeća, a na razini Europske unije održat će se Socijalni summit u Gothenburgu, na kojem će sudjelovati predsjednik Vlade i ministar rada i mirovinskoga sustava.

Ministar rada i mirovinskoga sustava Marko Pavić rekao je da je Kolektivni ugovor rezultat kompromisa koji je postignut intenzivnim radom u dobroj vjeri zadnja dva mjeseca.

Izvijestio je da su se pregovori odvijali u tri faze. Prva je faza bila iščišćavanje teksta Kolektivnog ugovora od stavki koje se dupliraju u zakonima, poput Zakona o radu i Zakona o zaštiti na radu. Druga faza rasprave odnosila se na interesna, odnosno nematerijalna prava, poput godišnjeg odmora. Treća faza bila je pitanje materijalnih prava.

Iz prethodnog dogovora, dodao je ministar, još predstoji povećanje od 2 posto osnovice plaća za 11. mjesec, što je ukupno 6 posto povećanja osnovice od 5 421,54 kune.

Istaknuo je da Zakon o radu definira osnovna prava državnih službenika i namještenika, dok Kolektivni ugovor definira njihova dodatna prava. Zahvalio je svima na konstruktivnoj raspravi i dogovoru.

Kolektivni ugovor počinje vrijediti od 1. studenog ove godine, a s obzirom da je produljena primjena starog Kolektivnog ugovora istekla 1. studenog, na taj način je osigurano da nema nikakvog prekida u pravima državnih službenika i namještenika.

Ministar Pavić kazao je da Vladi predstoji završetak pregovora sa sindikatima javnih službi te ih je još jednom pozvao da što prije postignu dogovor. „S naše strane postoji otvoren stav, dobra namjera i vjerujem da smo blizu pronalaska zajedničkog rješenja te da ćemo uskoro potpisati novi Temeljni kolektivni ugovor s javnim službama“, poručio je ministar.

Predsjednik Sindikata policije Dubravko Jagić kazao je da Kolektivni ugovor jamči socijalnu sigurnost svim zaposlenicima u državnim službama i dodao da će se sindikati, kao i Vlada, nastojati u daljnjim pregovorima poboljšati neka materijalna prava na dobrobit zaposlenika u državnim službama.

Predsjednik Nezavisnog sindikata djelatnika Ministarstva unutarnjih poslova Zdravko Lončar također je izrazio zadovoljstvo potpisanim Ugovorom, kojim je osigurana socijalna sigurnost i dosegnuta razina od prije krize te dodao da će se u budućem vremenu, ako potraje prosperitet gospodarstva, razgovarati o poboljšanju prava.

Predsjednik Sindikata državnih i lokalnih službenika i namještenika Republike Hrvatske Boris Pleša kazao je da je Kolektivni ugovor rezultat dogovora između dva socijalna partnera, kojim smo se vratili na razinu iz 2008. godine. Dodao je da predstoje razgovori o novom Zakonu o plaćama, koji je Vlada najavila i izrazio nadu da će u partnerskom duhu, u kakvom je postignut dogovor o Kolektivnom ugovoru, razgovarati o toj važnoj temi. Zahvalio je Vladi i kolegama na korektnim pregovorima. 

Pisane vijesti | Andrej Plenković