Predsjednik Vlade o 3. maju: Ovo je dobra vijest za radnike, no očekuje ih teška borba

Slika /2016/Glavno tajništvo/ENG/novosti/Arhiva/predsjednik_vlade_o_3_maju_ovo_je_dobra_vijest_za_radnike_no_ocekuje_ih_teska_borba.jpg

Vlada je na današnjoj sjednici raspravljala o Prijedlogu zakona o tržištu plina. Ministar gospodarstva Ivan Vrdoljak izvijestio je da prilagodba „Trećem energetskom paketu“ završava prihvaćanjem zakona o tržištu plina. Donošenje „Trećeg paketa“ energetskih propisa obveza je Republike Hrvatske jer se time naše zakonodavstvo usklađuje sa zakonodavstvom Europske unije, pojasnio je ministar. „Mislim da smo odradili veliki posao“, dodao je. Naglasio je da se zakonom osigurava posebna zaštita krajnjih kupaca u okviru javne usluge i zajamčene opskrbe. „Propisuje se da proizvođač plina plaća naknadu jedinicama lokalne samouprave na čijem području se nalaze proizvodna plinska postrojenja u njihovom vlasništvu“, zaključio je ministar.

Hrvatskom saboru upućen je Prijedlog zakona o izmjenama i dopunama Zakona o poticanju investicija i unapređenju investicijskog okruženja. „Ovaj zakon nam je poslao poruku da se ne fokusiramo samo na strateške velike projekte“, kazao je ministar Ivan Vrdoljak pojasnivši da se zakon odnosi na mala, srednja i mikro poduzeća te na projekte i rast zaposlenosti u tim poduzećima. Predloženim izmjenama i dopunama dodatno se pojašnjava pojam investicija te se uvodi novi pojam, a to je završetak radova i rok za odobravanje bespovratnih novčanih potpora za nova radna mjesta koja se odobravaju u razdoblju od tri godine nakon završetka radova. „Intencija donošenja zakona je fokusiranje na mikro tvrtke na jasan i transparentan način“, rekao je ministar Vrdoljak.

Obrazlažući Konačni prijedlog zakona o dadiljama, potpredsjednica Vlade i ministrica socijalne politike i mladih Milanka Opačić, kazala je da trgovačka društva više neće moći registrirati dadilje dodavši da treba jasno povući crtu između onoga što je institucionalna i izvaninstitucionalna skrb za djecu. Određen je maksimalan broj djece koji se može čuvati na jednom prostoru, a to je dvanaestero te je produžen rok za dadilje s usklađivanjem ovom zakonu na godinu dana. Objasnila je i da se ovaj zakon veže na mnoge druge zakone pa tako i na Zakon o radu.

Predsjednik Vlade Republike Hrvatske Zoran Milanović osvrnuo se na Prijedlog zakona o izmjenama i dopunama Zakona o izborima zastupnika iz Republike Hrvatske u Europski parlament. Pojasnio je da će građani prvi put moći zaokruživati ne samo listu nego i pojedinca na listi i tu može doći do grešaka zbog nove metode i nepoznavanja sustava. „Radimo na tome da bismo svim strankama i kandidatima jednako omogućili da se prostor za grešku maksimalno smanji“, dodao je. Govoreći o datumu održavanja izbora, premijer je kazao da oni ne mogu biti nakon 15. ili 16. lipnja. „Ne možemo imati izbore za europski parlament u listopadu, imat ćemo ih u travnju, svibnju ili najkasnije u lipnju“, dodao je pozvavši predstavnike opozicije da se izjasne što žele i što smatraju najboljim.

Prihvaćen je Zaključak u vezi s obvezujućom ponudom za kupnju dionica Brodograđevne industrije 3. Maj d.d. Ministar gospodarstva Ivan Vrdoljak kazao je da se radi o ozbiljnoj obvezujućoj ponudu izrazivši nadu da će ona rezultirati prodajom 3. maja. Izvijestio je da je Uljanik ponudio jednu kunu za stjecanje 1.051.118 dionica, koje čine 83,3% temeljnog kapitala te 75 milijuna kuna svojih korporativnih jamstava za ispunjenje plana restrukturiranja. „Ovo je dobra vijest za radnike 3. maja, njihove obitelji, Rijeku. Ovo ne znači da je sve gotovo, očekuje ih teška borba“, kazao je predsjednik Vlade Milanović dodavši da je preduvjet bila dokapitalizacija Uljanika i da su stvoreni uvjeti da ljudi mogu početi raditi. Prva potpredsjednica Vlade i ministrica vanjskih i europskih poslova Vesna Pusić objasnila je da u Pristupnom ugovoru Hrvatske s Europskom unijom stoji da ukoliko ne uspiju programi u restrukturiranju brodogradilišta, ona se zatvaraju. „Svrha restrukturiranja je da se novci ne uzimaju iz poreza, iz džepa građana“, kazala je istaknuvši da smo ovim ispunili najvažniju točku od preostalih deset za monitoring izvješće.

Između ostalog, donesena je Odluka o karti regionalnih potpora te je prihvaćen Zaključak u vezi s potpisivanjem Sporazuma o suradnji Vlade Republike Hrvatske s udrugama sindikata i poslodavaca više razine .



Pisane vijesti