Predsjednik Vlade o Janšinim izjavama: Slovenija će nas najviše podupirati

BUDIMPEŠTA, 8. travnja 2008. (Hina) - Hrvatski premijer Ivo Sanader rekao je u utorak, komentirajući najavu o mogućem referendumu u Sloveniji o ulasku RH u EU, da vjeruje kako će "Slovenija biti među onima koji će najviše podupirati ulazak Hrvatske u EU".

Mađarskog premijera Ferenca Gyurcsanyja i Sanadera, koji u utorak boravi u jednodnevnom službenom posjetu Mađarskoj, novinari su u Budimpešti pitali kako komentiraju izjave slovenskog premijera Janeza Janše da bi Slovenija mogla organizirati referendum na kojem bi se građani izjasnili žele li ulazak Hrvatske u EU.

Premijer Sanader je kazao da "iznimno cijeni slovenske prijatelje i da su zajedno s drugima bili među onima koji su podržali ulazak Hrvatske u NATO i Europsku uniju".

"Siguran sam da se jedna takva odluka ili izjava može staviti u kontekst nadolazeće izborne kampanje u Sloveniji i vjerujem da će Slovenija biti među onima koji će najviše podupirati ulazak Hrvatske u EU".

Mađarski premijer Gyurcsany kratko je kazao da se može tumačiti taj istup, "međutim to ne želimo". "Onu interpretaciju koja bi se javila ne želimo razumjeti", rekao je Gyurcsany.

Slovenski premijer Janša rekao je u ponedjeljak navečer da ne isključuje mogućnost da će Slovenci na referendumu odlučivati o potvrdi, odnosno ratifikaciji sporazuma o pristupanje Hrvatske u EU-u, osobito ako do tada ne budu riješena otvorena granična pitanja.



Pisane vijesti