​Predsjednik Vlade o nalazu Državne revizije, mirovinskom sustavu, tužbi na arbitražnu odluku

Predsjednik Vlade Republike Hrvatske Andrej Plenković nazočio je danas puštanju u promet  dijela brze ceste između Andraševca i Bedekovčine  te je nakon svečanosti razgovarao s novinarima.

Na upit o novom savjetniku ministra vanjskih i europskih poslova Davora Ive Stiera, predsjednik Vlade odgovorio je:  „Gospodin Stier je uzeo gospodina Ilčića za savjetnika, kao   potpredsjednik  Vlade zadužen za koordinaciju vanjskih i europskih poslova i ljudskih prava, prema tome, svojom ekspertizom zasigurno će imati određene kvalitetne inpute za njegove rad.“

Novinari su zamolili i komentar u vezi s nalazom i bezuvjetnim mišljenjem Državne revizije  čije je izvješće Vlada prihvatila na prošloj sjednici,  u kojem se spominje  isplata 300.000 kuna dnevnica trojici posebnih savjetnika bivšeg premijera Milanovića. Predsjednik Vlade Plenković kazao je da se radi o predmetu za Državno odvjetništvo. „Izvješće revizije je bilo puno šire, bitno je da sadržaj u vezi ovih konkretnih putnih naloga i navodno isplaćenih dnevnica provjeri Državno odvjetništvo.  Za razliku od nekih drugih, prepustit  ću to DORH-u, a Vlada će sve informacije koje se budu tražile od Vlade, od Ureda za opće poslove Hrvatskoga sabora,  učiniti dostupnima. Neka DORH provede istragu i utvrdi činjenično stanje, jer očito je da te dnevnice trojici posebnih savjetnika, prema njihovim izjavama, njima nisu isplaćene niti su oni na tim službenim putovanjima bili. Mislim da Državno odvjetništvo Republike Hrvatske ovdje ima dosta posla“, zaključio je.

„Što se tiče izmjene Zakona o arhivima, oni su predviđeni našim normativnim planom aktivnosti za 3. kvartal. Nadležno je ministarstvo kulture koje će pripremiti cjelovit novi zakon“, odgovorio je predsjednik Vlade Plenković na novinarski upit.
Na pitanje o hrvatskoj tužbi kojom Vlada namjerava oboriti arbitražnu odluku u slučaju INA-MOL, predsjednik Vlade  odgovorio  je: „Mi smo s našim pravnim timom koji nas je zastupao u arbitraži pred UNCITRAL-om, i s posebno angažiranim odvjetnicima u Švicarskoj, podnijeli tužbu za poništaj UNCITRAL-ove arbitraže. Naveli smo niz procesnih razloga, od kojih su neki očito novi, za koje ni mi kao Vlada, niti naši pravni zastupnici nisu znali. Vidjeli ste prema priopćenju Ministarstva zaštite okoliša i energetike koji su razlozi.  Postupak traje, vidjet ćemo kako će on završiti,  mislim da su naši argumenti dosta dobro utemeljeni“, kazao je predsjednik Vlade Andrej Plenković.

Na pitanje o stanju u mirovinskom sustavu, predsjednik Vlade podsjetio je da Ministarstvo rada i mirovinskog sustava ima u ovoj godini više od 40 milijarda kuna proračuna. „Prošli tjedan smo potpisali sporazum o Nacionalnom vijeću s umirovljenicima, sindikatima i Maticom umirovljenika te ćemo voditi dijalog sa svim našim sugovornicima.  Ministar Ćorić ima zadaću da provede ono što smo govorili  u izbornoj kampanji, da se mirovine povećaju za 5% do kraja našeg mandata. Nastojat  ćemo učiniti život naših sugrađana starije dobi i umirovljenika kvalitetnijim nego što je bio do sada“, zaključio je predsjednik Vlade.
 

Pisane vijesti | Andrej Plenković