Predsjednik Vlade o proračunu: Ovo je prilagodba države situaciji, teret krize trebamo podnijeti zajednički

Slika /2016/Glavno tajništvo/ENG/novosti/Arhiva/predsjednik_vlade_o_proracunu_ovo_je_prilagodba_drzave_situaciji_teret_krize_trebamo_podnijeti_zajednicki.jpg

Vlada je s današnje sjednice Hrvatskom saboru uputila Prijedlog izmjena i dopuna Državnog proračuna Republike Hrvatske za 2012. godinu. „Kod donošenja proračuna ocijenili smo da je gospodarstvo vrlo kritično, da je ekonomski rat u problemima i to je razlog što je naša politika, izražena kroz državni proračun, okrenuta prema poticanju gospodarstva“, pojasnio je ministar financija Slavko Linić predstavljajući izmjene i dopune Državnog proračuna. Novim planom proračuna za 2012. godinu ukupni prihodi projicirani su u iznosu od 110,3 milijarde kuna, što je 1,4 milijarde kuna ili 1,3% više u odnosu na prvotni plan, dok ukupni rashodi državnog proračuna iznose 120,3 milijardi kuna, što je 1,5 milijardi kuna više u odnosu na prvotni plan.

Predsjednik Vlade Republike Hrvatske Zoran Milanović objasnio je da je proračunski deficit tri posto u odnosu na prošlogodišnjih četiri posto te su rashodi prvi put smanjeni. „Prihodi su planirani vrlo racionalno, čak konzervativno, ali su i rashodi nadmašeni u odnosu na početne projekcije“, kazao je. Istaknuo je da je ovo proračunska prilagodba, a ne štednja, dodavši da ovo nisu antirecesijske mjere nego prilagodba države situaciji te da teret krize trebamo podnijeti zajednički, tako da svi nešto daju i da svi nešto dobiju. Potpredsjednik Vlade i ministar regionalnog razvoja i fondova EU Branko Grčić naglasio je da se Vlada od početka mandata vodi trima smjernicama, a to su fiskalna konsolidacija, provedba reformi i povećanje investicija.

Tijekom rasprave ministrica vanjskih i europskih poslova Vesna Pusić osvrnula se na nedavni posjet državnog izaslanstva Kataru. Govoreći o LNG terminalu istaknula je važnost investicija dodavši da se ne živi od štednje nego od takvih investicija. „Ovo je veliki projekt i moramo učiniti sve da uspije“, kazala je ministrica Pusić, „jer je to veliki korak naprijed za Hrvatsku“. Nakon što je Vlada prihvatila Prijedlog izmjena i dopuna Državnog proračuna, predsjednik Vlade Milanović je zaključio raspravu riječima da je ovo dobar posao i da brojke štimaju. „Ovo je kraj početka našeg posla“, dodao je.

Predstavljajući Prijedlog zakona o pravu na pristup informacijama, zamjenik ministra uprave Zoran Pičuljan, pojasnio je da je ova materija kod nas regulirana 2003. godine, no pravna regulacija i demokratski doseg tog propisa ne može danas izdržati ozbiljniju kritiku javnosti. Navodeći neke od promjena Pičuljin je kazao da se jasnije definira tijelo javne vlasti u odnosu na dosadašnja rješenja, proširuju se liste informacija koja su tijela javne vlasti dužna objaviti na svojim internetskim staricama, funkcija neovisnog tijela koje sada dobiva žalbenu instancu i žalbene ovlasti je drugostupanjsko tijelo u odnosu na sva tijela javne vlasti. Također, ojačan je institut savjetovanja sa zainteresiranom javnosti kod izrade nacrta propisa, dok se ograničenja koja se mogu propisati, propisuju samo zakonom, a ne općim aktima i drugim propisima.

Između ostalog, raspravljalo se i o Prijedlogu zakona o sanaciji javnih ustanova, a donesena je i Odluka o produženju primjene Nacionalnog plana za poticanje zapošljavanja za 2011. i 2012. godinu, do 1. srpnja 2013. godine.



Pisane vijesti