Predsjednik Vlade o rastu BDP-a: To je posljedica aktivnih mjera i brojka kojom možemo biti zadovoljni

Slika /Vijesti/2015/kolovoz/28 kolovoza/ZM-web-Uljanik.jpg

Hrvatsko gospodarstvo poraslo je u drugom tromjesečju 1,2 posto u odnosu na isto lanjsko razdoblje, što je znatno brži rast nego u prethodnom kvartalu i iznad svih očekivanja.

Državni zavod za statistiku objavio je u petak prvu procjenu prema kojoj je bruto domaći proizvod (BDP) u proteklom kvartalu porastao 1,2 posto na godišnjoj razini.

To je znatno bolji podatak od očekivanja. Osam makroekonomista, koji su sudjelovali u anketi Hine, procjenjivalo je u prosjeku da je gospodarstvo poraslo za 0,7 posto u odnosu na isto razdoblje prošle godine. Pritom su se njihove procjene rasta kretale u rasponu od 0,6 do 1 posto.

To je treće tromjesečje zaredom kako BDP raste, i to brže nego u prethodnom, kada je gospodarstvo ojačalo 0,5 posto na godišnjoj razini, što je označilo njegov izlazak iz šestogodišnje recesije.

DZS je priopćio kako je je, prema sezonski prilagođenim podacima, BDP u drugom tromjesečju u odnosu na prethodni kvartal ojačao 0,7 posto, dok je u odnosu na drugo tromjesečje prošle godine skočio 1,4 posto.

Među sastavnicama domaće potražnje najsnažniji pozitivan utjecaj na kretanje gospodarske aktivnosti prouzročen je rastom izdataka za konačnu potrošnju kućanstava, stoji u priopćenju DZS-a.

Dodaje se i da je doprinos neto inozemne potražnje bio pozitivan, za 1,1 postotni bod, a najveći pozitivan doprinos povećanju obujma BDP-a u drugom tromjesečju ostvaren je rastom izvoza roba i usluga.

Tijekom posjeta brodogradilištu Uljanik u Puli, gdje hrvatsko brodogradilište radi na novogradnji za Turkmenistan, upitan o BDP-u, predsjednik Vlade Milanović je izjavio: „To je brojka kojom možemo biti jako zadovoljni. Ono što je još važnije jest da raste izvoz i da raste industrijska proizvodnja, a i potrošnja raste kontinuirano. To su sve posljedice aktivnih mjera i okruženja, ali ne isključivo članstva Hrvatske u Europskoj uniji, jer kada bi to bilo tako onda bi sve članice bile jednako uređene“. Predsjednik Vlade dodao je kako je Hrvatska imala koristi od članstva u Europskoj uniji, ali i istaknuo da je Vlada izuzetno uspješna u korištenju europskih fondova. „Hrvatska je izašla iz krize i stope rasta u kvartalima koje su pred nama će biti još više“

Tekst: HINA / Vlada RH; Foto: Vlada RH



Pisane vijesti | Govori i izjave | Ekonomija | Zoran Milanović