Predsjednik Vlade o rastu industrijske proizvodnje: Rezultati su izvrsni, Hrvatska je na dobrom putu

Slika /Vijesti/2017/01 siječanj/30 siječnja/DSC_9434.JPG

Predsjednik Vlade Andrej Plenković osvrnuo se na najnovije pokazatelje o rastu industrijske proizvodnje u prosincu 2016. od 14,9%.  „Izuzetno sam zadovoljan", rekao je.

"Ovo je najbolji rezultat nakon niza godina i još jedan pokazatelj da je Hrvatska na dobrom putu. Prvo su dvije od tri svjetske rejting agencije naše izglede kreditnog rejtinga proglasile stabilnima, što nam je dalo  vjetar u leđa. Ovakvi podaci o industrijskoj proizvodnji su izvrsni, znači da postoji zamah u hrvatskom društvu. Poduzetni svi oni koji pridonose rastu industrijske proizvodnje i vjerujem da ćemo s ovakvim pokazateljima nastaviti prema ispunjavanju naših ciljeva, a to je  smanjivanje javnog duga i smanjivanje deficita, rast BDP-a i izlazak iz procedure prekomjernog proračunskog manjka. Vodit ćemo računa da naša fiskalna politika bude mudra i obazriva i da sve one međunarodne financijske institucije koje analiziraju svaki potez Vlade i dalje budu uvjerene da je ova Vlada privržena ostvarivanju ključnih ciljeva. Želimo biti i racionalni i kvalitetni i učinkoviti, a ovakvi pokazatelji samo pridonose tom trendu“, kazao je predsjednik Vlade. 

Snažan međugodišnji rast industrijske proizvodnje od 14,9% u prosincu 2016. prvenstveno je posljedica rasta proizvodnje rafiniranih naftnih proizvoda, opskrbe električnom energijom, plinom, parom i klimatizacije, proizvodnje gotovih metalnih proizvoda, osim strojeva i opreme te električne opreme. U 2016. godini zabilježen je snažan rast industrijske proizvodnje od 5,0%, što je ubrzanje od 2,5 postotnih bodova u usporedbi s 2015. godinom. Ovakvo ostvarenje posljedica je snažnog međugodišnjeg rasta industrijske proizvodnje od 6,9% u prvom tromjesečju 2016., rasta od 3,5% u drugom, 1,8% u trećem tromjesečju 2016., dok je u posljednjem tromjesečju 2016. međugodišnji rast ubrzao na 7,8%.

U 2016. godini rast su zabilježile sve glavne industrijske grupacije, pri čemu je najveći doprinos povećanju industrijske proizvodnje došao od proizvodnje intermedijarnih proizvoda, energije te netrajnih proizvoda za široku potrošnju. Promatramo li po djelatnostima, rast ukupne industrije u 2016. godini ponajprije je posljedica rasta prerađivačke industrije, koja ima i najveći udio u ukupnoj industrijskoj proizvodnji (77,9%), a porasla je 5,4%. Opskrba električnom energijom, plinom, parom i klimatizacija porasla je 7,0%, dok je rudarstvo i vađenje zabilježilo smanjenje od 1,8%. Prema odjeljcima djelatnosti, rastu industrijske proizvodnje u 2016. najviše je pridonio rast proizvodnje gotovih metalnih proizvoda, osim strojeva i opreme, opskrbe električnom energijom, plinom, parom i klimatizacije, proizvodnje električne opreme, farmaceutskih te prehrambenih proizvoda.

Pisane vijesti | Andrej Plenković