Predsjednik Vlade o rejtingu: Ovo izvješće govori da smo na pravom putu, ali ne idemo dovoljno brzo

Slika /2016/Glavno tajništvo/ENG/novosti/Arhiva/predsjednik_vlade_o_rejtingu_ovo_izvjesce_govori_da_smo_na_pravom_putu_ali_ne_idemo_dovoljno_brzo.jpg

Vlada je na današnjoj sjednici raspravljala o Konačnom prijedlogu zakona o izmjenama i dopunama Zakona o financiranju političkih aktivnosti i izborne promidžbe. Ministar uprave Arsen Bauk pojasnio je da u odnosu na prvo čitanje postoje dvije bitne izmjene, a to su pravo na naknadu troškova nakon izborne promidžbe stranaka i lista koje su bile na izborima za Europski parlament te se prag s 10 smanjuje na 5 posto. Nadalje, svaka lista i kandidat koji se natječe na lokalnim izborima dužni su otvoriti račun za izbornu jedinicu u kojoj se natječu, objasnio je ministar.

„Minimalna plaća zaštitni je mehanizam, a cilj je održati životni standard radnika“, kazao je ministar rada i mirovinskoga sustava Mirando Mrsić obrazlažući Prijedlog zakona o minimalnoj plaći dodavši da se minimalna plaća nije podigla od 2009. godine. „U razgovoru sa socijalnim partnerima smatramo da sustav treba urediti na drugi način, dakle da Vlada uredbom treba donositi iznos minimalne plaće“, rekao je. „Zakonski smo predvidjeli mogućnost da se kolektivnim ugovorima ugovori niža razina minimalne plaće koja ne smije iznositi manje od 95 posto iznosa koji vrijedi za ostale zaposlene u Republici Hrvatskoj“, dodao je. „Nećemo dopustiti da minimalna plaća bude ispod praga siromaštva“, istaknuo je ministar pojasnivši da bi nam se to moglo dogoditi vrlo brzo ako nešto ne napravimo.

Hrvatskom saboru upućen je Prijedlog zakona o izmjenama i dopunama Zakona o znanstvenoj djelatnosti i visokom obrazovanju. Ministar znanosti, obrazovanja i sporta Željko Jovanović istaknuo je da se radi o vrlo važnom zakonu jer se njime stvaraju daljini preduvjeti za izgradnju visokog obrazovnog, znanstvenog i inovacijskog sustava koji mora biti usmjeren na javno dobro i potrebe društva u cjelini, s posebnim naglaskom na povećanje konkurentnosti Hrvatske na međunarodnoj razini.

Prihvaćen je Prijedlog migracijske politike Republike Hrvatske za razdoblje 2013.-2015. godine. Predsjednik Vlade Republike Hrvatske Zoran Milanović kazao je da se radi o jednom od deset ključnih uvjeta koje Hrvatska mora ispuniti za pristupanje Europskoj uniji. Ministar unutarnjih poslova Ranko Ostojić pojasnio je da se predloženom migracijskom politikom želi osigurati da migracijska kretanja u Republici Hrvatskoj budu u korist gospodarskog i socijalnog razvitka države i društva. „Cilj je da sva država tijela kao i ostali sudionici pravovremeno i usklađeno djeluju na pronalaženju djelotvornih odgovora na pozitivne i negativne učinke migracijskih kretanja“, kazao je ministar.

Tijekom sjednice predsjednik Vlade osvrnuo se na ocjenu kreditne agencije Moody's kazavši da ovo izvješće govori da smo na pravom putu, ali ne idemo dovoljno brzo. Dodao je kako kreditne agencije žele da promjene budu brze i radikalne, a to je već područje društva i ljudskih odnosa i onoga što određeno društvo želi postići i prihvatiti. „Mi hrvatsko društvo izlažemo određenim naporima i stresovima, ali osjećamo i znamo da postoje granice. To ćemo također imati pred očima, jer nismo bankari nego političari i društveni djelatnici, to jest ljudi koji rade u društvu i za društvo“, rekao je premijer. Istaknuo je da je prognoza stabilna i da postoji nekakva prognoza rasta za Hrvatsku. „Bitno je, budući da se radi o procjeni rejtinga državnih obveznica, da je taj rejting povoljniji nego ikada za državu, jer kada bismo u ovom trenutku izdavali državne obveznice na američkom ili japanskom tržištu, morali bi na njih platiti osjetno manju kamatu nego prije godinu dana“, dodao je. Naglasio je da Vlada mora gledati interese hrvatskog društva koji nisu nespojivi, ali ni isti kao interesi agencija.



Pisane vijesti