Predsjednik Vlade o sastanku sa sindikatima: Mi smo partneri i zajedno ćemo rješavati izazove kroz otvoreni dijalog

Slika /Vijesti/Vijesti fotografije/veljača/5 veljače/WEB_Oreskovic.jpg

Predsjednik Vlade Republike Hrvatske Tihomir Orešković osvrnuo se danas, u izjavi za medije, na sastanak s predsjednicima četiri sindikalne središnjice, Krešimirom Severom, Mladenom Novoselom, Vilimom Ribićem i Ozrenom Matijaševićem. 

Premijer Orešković istaknuo je da se radilo o odličnom sastanku, kojim je postavljen i svojevrstan rekord, s obzirom da je ova Vlada prvi sastanak sa sindikatima održala u roku od 14 dana od početka mandata. Na sastanku je dogovoreno pokretanje Gospodarsko-socijalnog vijeća, koje će biti platforma za socijalni dijalog i to u što skorijem vremenu. Također, bilo je riječi o stanju hrvatskog gospodarstva.

„Iskoristili smo priliku da ponovo komuniciramo naše glavne programe i tu smo govorili o tome na koji način ćemo smanjiti dug. Ali opet, dug nam nije bio fokus, nego na koji način ćemo pojačati i podići standard za sve građane ove zemlje“. Potrebno je pojačati BDP te smanjiti dug i proračunski deficit. U tom kontekstu, govorilo se o investicijama koje će se pokrenuti i načinima na koje će se poticati mali i srednji poduzetnici.

„Meni je najbitnije da ćemo imati jedan otvoreni dijalog. Sindikati su nam partneri i zajedno ćemo trebati rješavati i riješiti ovu situaciju i samo zajedno možemo ići naprijed“, naglasio je predsjednik Vlade Tihomir Orešković.

Upitan hoće li biti novca u proračunu za povećanje plaća od 6 posto, premijer Orešković rekao je da je ta tema „na stolu“ te da će se razgovor o njoj također otvoriti u pravo vrijeme. „Kad je proračun u pitanju, bilo je bitno, svima nama, da imamo jednu jasnu sliku u kojoj smo situaciji te da ćemo kao partneri zajedno riješiti ove izazove“.

Predsjednik Vlade naglasio je da su razgovori o novom proračunu u tijeku te da se mora vidjeti na koji način se proračun može racionalizirati. „Poruka je da ćemo smanjiti dug i da ćemo povećati investicije“.

Upitan hoće li smijeniti šefa SOA-a, predsjednik Vlade Tihomir Orešković kazao je da će zajedno s predsjednicom Republike Hrvatske odlučiti kada je pravo vrijeme za promjene u vezi šefa SOA-e. Kasno poslijepodne predsjednik Vlade zaprimio je inicijativu predsjednice Republike, razmotrit će je i donijeti odluku idući tjedan.  






Pisane vijesti