Predsjednik Vlade: Obljetnica pogibije Josipa Jovića podsjeća nas na trajnu zahvalnost svim hrvatskim braniteljima

  • Slika /Vijesti/2017/03 ožujak/31 ožujka/Sjednica VRH 2.jpg

Otvarajući današnju sjednicu Vlade Republike Hrvatske, predsjednik Vlade Andrej Plenković osvrnuo se na 26. obljetnicu akcije „Plitvice“ i pogibije prvog hrvatskoga redarstvenika Josipa Jovića.

„Ova nas obljetnica podsjeća na našu trajnu i vječnu zahvalnost svim hrvatskim braniteljima koji su dali svoje živote za slobodu domovine“, poručio je predsjednik Vlade.

Predsjednik Vlade Plenković sudjelovao je krajem prošlog tjedna na obilježavanju 60. godišnjice potpisivanja Rimskih ugovora. Tom je prigodom, s ostalim šefovima država i vlada država članica EU primljen u audijenciju kod Svetoga Oca, čije je poruke ocijenio vrlo ohrabrujućima. „Zadaća nas koje imamo odgovornost za svoje države i narode jest učiniti maksimum i na otvoren način pomoći u rješavanju krupnih globalnih pitanja. Moramo dobro shvatiti poruku kršćanske solidarnosti i učiniti je dijelom društvene solidarnosti o kojoj izrazito vodimo računa“, istaknuo je.

Rimsku deklaraciju, usvojenu tom prigodom, predsjednik Vlade nazvao je novim poticajem i novom kohezijom  za funkcioniranje europskog projekta, u svjetlu odluke većine Britanaca na referendumu o pokretanju postupka izlaska iz Europske unije. Na Malti se Plenković sastao s predsjednicom Republike Malte Marie-Louise Coleiro Preca i predsjednikom Vlade Josephom Muscatom. Kazao je da je Malta kulturološki i civilizacijski bliska Hrvatskoj mediteranska država, suočena s velikim izazovima migracija.
 
Jučerašnji Kongres koji je okupio čelnike Europske pučke stranke i čelnike ključnih europskih institucija Plenković je ocijenio korisnom prigodom za kontakte s europskim liderima, ističući da su njihove simpatije prema Hrvatskoj i prema smjeru djelovanja ove Vlade izrazito vidljive.
 
Dodao je kako je u samo tjedan dana, Hrvatsku posjetilo troje europskih povjerenika – povjerenik Hogan, povjerenik Mimica i povjerenica Malmström. „Ta činjenica govori koliko je Hrvatska integrirana u brojne zajedničke aktivnosti. Trebamo voditi računa da naše nacionalne interese promičemo na europskoj razini, jer su oni u najvećoj mjeri podudarni. Takav intenzitet odnosa pokazuje s koliko poštovanja pristupa prema Hrvatskoj“, rekao je.

Napomenuoo je da je ovog tjedna Hrvatsku posjetio i predsjednik Češke Republike, važne srednjoeuropske zemlje i članice Višegradske skupine, s kojom RH razvija jaču gospodarsku suradnju. „Vjerujem da će i taj posjet pridonijeti boljoj i kvalitetnoj razmjeni u budućnosti“, kazao je predsjednik Vlade.
 
Izrazio je zadovoljstvo što su ovoga tjedna potpisani ugovori za važne projekte s 18 lučkih uprava, vrijedni 50 milijuna kuna, čime se daje šansa nizu luka da budu još funkcionalnije i da još bolje povezuju obalu s otocima i pridonose turizmu i gospodarstvu. Poručio je kako je danas ministrica Žalac s predstavnicima jedinica lokalne i regionalne samouprave, koje su u ovom trenutku slabije razvijene od ostalih dijelova Hrvatske, potpisala ugovore 72 milijuna kuna za 235 gradova i općina i županija. „Sve su to poruke kako središnja razina vlasti konkretno i operativno pomaže ravnomjeran regionalni razvoj svih dijelova Republike Hrvatske“, poručio je predsjednik Vlade.
 
Napomenuo je da je slična inicijativa bila i sa sredstvima osiguranim za 34 centra kompetencije, što je važno za istraživanje, razvoj i inovacije.
 
Na kraju je podsjetio da se 2. travnja obilježava Svjetski dan svjesnosti o autizmu i pozvao sve koji mogu na sudjelovanje u različitim inicijativama koje se organiziraju u povodu toga dana. 

Pisane vijesti | Andrej Plenković