Predsjednik Vlade Orešković na konferenciji u HGK: Paketom mjera oslobađamo prostor za uzlet hrvatskoga gospodarstva

  • Slika /Vijesti/Vijesti fotografije/ožujak/16 ožujka/tihomir oreskovic.jpg

Predsjednik Vlade Republike Hrvatske Tihomir Orešković sudjelovao je danas na konferenciji „Poslovati u Hrvatskoj – prilika ili izazov“, u organizaciji Partnerstva poslovne zajednice i Vlade Republike Hrvatske, održanoj u Hrvatskoj gospodarskoj komori.

Predsjednik Vlade Orešković obratio se prisutnima prigodnim govorom koji donosimo u cijelosti.

Pozdravljam domaćina,  predsjednika Hrvatske gospodarske komore g. Luku Burilovića, njegovu ekscelenciju g. Thomasa Eberharda Schultzea, veleposlanika Savezne Republike Njemačke, predstavnike diplomatskog zbora, poduzetnike i drage goste ....
 
Jučer sam u Hrvatskom saboru predstavio prijedlog državnog proračuna za 2116., i pritom rekao da je taj proračun samo prvi korak, prvi dio četverogodišnjeg plana Vlade da izvučemo zemlju iz duboke krize.
 
Drugi dio tog programa je paket reformi, čije smo obrise prezentirali Europskoj komisiji prošli tjedan. Danas ću spomenuti samo neke stvari koje planiramo napraviti, na kojima već intenzivno radimo, a koje se tiču izravno poduzetnika i obrtnika – onih koji stvaraju nova radna mjesta i novu vrijednost.
 
Kao što svi znate, ja sam dolazim iz businessa, i dobro razumijem probleme poduzetnika. Vjerujem da će reforme koje pripremamo svima vama olakšati poslovanje.
 
 
Jedna od naših prioriteta je smanjivanje nepotrebne regulacije. Cilj je u 2016. godini značajno olakšati zakonodavni okvir koji sada utječe na poslovanje poduzeća na „red tape“ način. To ćemo učiniti boljim korištenjem alata za uklanjanje procedura koje već postoje, ali i boljom pripremom novih propisa.
 
Vlada je također odlučila dodatno smanjiti parafiskalne namete. Ove godine planiramo smanjiti neporezna opterećenja tvrtkama u visini 0,1% BDP-a, odnosno oko 330 milijuna kuna.
 
Kad je riječ o pravosuđu, naglasak će biti na izmjenama propisa kojima je cilj usklađivanje sudske prakse, oslobađanje sudaca od obavljanja ne-sudskih poslova, smanjenje priljeva novih predmeta, skraćivanje trajanja procesa i još veće smanjenje broja neriješenih predmeta.
 
Uvođenje zajedničkog informacijskog sustava zemljišnih knjiga i katastra planiramo završiti do kraja 2016. Ova reforma je ključna jer će ubrzati mnoge druge postupke koje obavlja država, u prvom redu izdavanje građevinskih dozvola.
 

Reforma javne uprave provest će se kroz tri glavna područja: većim fokusiranjem na korisnike usluga države, razvijanjem ljudskih potencijala u javnoj upravi te digitalizacijom. Vlada je osnovala povjerenstva koja bi do sredine travnja trebala razraditi sve ove reformske mjere.
 
Kao što rekoh, ovo je samo dio paketa mjera kojima želimo hrvatskom gospodarstvu osloboditi prostor i pružiti potporu da se razmaše, da krene u novi uzlet nakon godina krize.

Foto: Hrvatska gospodarska komora 
 
 

Pisane vijesti