Predsjednik Vlade Orešković s kancelarkom Merkel: Hrvatska i Njemačka su partneri sa zajedničkim ciljevima i izazovima

Slika /Vijesti/Vijesti fotografije/ožujak/1 ožujka/Oreškovic_Merkel_web.jpg

Predsjednik Vlade Republike Hrvatske Tihomir Orešković boravi danas u službenom posjetu Saveznoj Republici Njemačkoj, gdje se sastao sa saveznom kancelarkom Angelom Merkel.

U izjavi nakon sastanka, savezna kancelarka Merkel istaknula je njemačku potporu Hrvatskoj još od uspostavljanja njezine samostalnosti, kao i na njezinom putu prema članstvu u NATO savezu i Europskoj uniji. „Tu suradnju želimo nastaviti i u budućnosti“, rekla je. Savezna kancelarka kazala je da je s hrvatskim premijerom razgovarala o produbljenju gospodarskih odnosa te je u tom kontekstu ustrojen hrvatsko-njemački „task force“ koji ima zadatak raditi na poboljšanju tih odnosa. 

Također, razgovarali su i o pitanju migracijske krize te ruti preko zapadnog Balkana. Savezna Republika Njemačka želi ponovno uspostavljanje Schengena, u mjeri u kojoj je to moguće. Također, kancelarka Merkel je naglasila da je potrebno intenzivirati suradnju s Turskom i zajednički zaštititi vanjsku granicu Europske unije. 

Na kraju obraćanja, savezna kancelarka je istaknula  da je s hrvatskim premijerom Tihomirom Oreškovićem vodila prijateljske i partnerske razgovore te da se veseli daljnjoj suradnji s hrvatskom Vladom. 
Predsjednik Vlade Tihomir Orešković kazao je da su Hrvatska i Njemačka partneri u Europskoj uniji i NATO savezu, koji imaju zajedničke ciljeve i zajedničke izazove. Najveći izazov trenutno je migrantska kriza, u kojoj je Njemačka učinila puno, pokazavši humanost, rekao je premijer Orešković. Dodao je da je Hrvatska također prepoznala patnju tih ljudi i surađivala u pomoći izbjeglicama. Premijer Orešković naglasio je da je potrebno pronaći zajedničko rješenje za krizu u okviru Europske unije.

Što se tiče odnosa s Njemačkom, premijer Orešković ustvrdio je da su oni tradicionalno dobri i dodao da hrvatska Vlada želi dalje poboljšati gospodarske odnose. Saveznu kancelarku upoznao je s programom svoje reformske Vlade čiji je cilj jačanje gospodarstva, stvaranje pozitivne investicijske klime i podizanje standarda za sve građane. Tako su prioriteti Vlade smanjivanje javnog duga, povećanje BDP-a i smanjenje deficita. S kancelarkom Merkel razgovarao je i o konkretnim investicijskim projektima s ciljem povećanja investicijske aktivnosti njemačkih tvrtki u Hrvatskoj. 

Na kraju, premijer Orešković je zahvalio Njemačkoj na podršci i suradnji, izrazivši želju da se ona nastavi i intenzivira na obostrano zadovoljstvo. 

U poslijepodnevnim satima predsjednik Vlade Tihomir Orešković posjetio je  „Deutsches Historisches Museum“ i razgledao izložbu „Umjetnost iz holokausta“. U knjigu gostiju upisao je poruku: U ovim trenucima mraka ljudski duh pronalazi svjetlo, ono svjetlo koje ne može biti ugašeno.

 



 



Pisane vijesti