Predsjednik Vlade Orešković u Bruxellesu: Migrantska kriza mora se rješavati na razini Europe

Slika /Vijesti/Vijesti fotografije/veljača/18 veljače/H20160218000743.jpg

Predsjednik Vlade Republike Hrvatske Tihomir Orešković razgovarao je danas s novinarima u Bruxellesu gdje sudjeluje u radu sastanka na vrhu Europske unije sazvanog zbog migrantske krize i mogućnosti izlaska Velike Britanije iz EU.

Na novinarski upit o susretu s predsjednikom Europske komisije Jean-Claudeom Junckerom jesu li razgovarali o hrvatskome deficitu, premijer Orešković je rekao da je s Junckerom razgovarao o nekoliko tema – o migrantskoj krizi i gospodarstvu, ne samo o javnome dugu. „Predložio sam naš plan i mislim da mogu reći da ga je prihvatio, našu dugoročnu strategiju korištenja mrtvog kapitala da bismo smanjili dug.

Iskoristit ćemo i 10,7 milijarda eura iz Europskih fondova te aktivirati pola milijarde za pojačavanje investicija malih i srednjih poduzetnika. Sljedeći ćemo tjedan znati više o proračunu“, kazao je. 

Na upit o dogovoru policijskih čelnika zemalja na migrantskoj ruti koji se danas održao u Zagrebu, a koji tek treba biti verificiran, kazao je da će se o tome danas još dugo raspravljati.

„Bitno je komunicirati i koordinirati akcije, zajednički raditi. Uvjeren sam da smo kompaktni po tom pitanju, a u dogovore se uključila i Austrija. Situacija je složena, vidjet ćemo što će se događati u Turskoj i u Austriji. Bitno je da pravovremeno reagiramo i prilagodimo strategiju oko migranata“, smatra premijer Orešković.

„Vrlo otvoreno razgovaramo o ozbiljnoj situaciji. Vidjet ćemo u iduća tri do četiri tjedna kako će se dalje razvijati. Bitno je da surađujemo, jer se ne radi samo o balkanskom ili srednjoeuropskom, nego o europskome problemu, koji moramo zajedno i riješiti“ dodao  je predsjednik Vlade Tihomir Orešković. 

(Foto: Hina)

Pisane vijesti