Predsjednik Vlade otvorio novu zgradu hrvatskog veleposlanstva u Parizu

Slika /2016/Glavno tajništvo/ENG/novosti/Arhiva/predsjednik_vlade_otvorio_novu_zgradu_hrvatskog_veleposlanstva_u_parizu.jpg

PARIZ, 19. veljače 2009. (Hina) - Hrvatski premijer Ivo Sanader svečano je u četvrtak navečer otvorio novu zgradu hrvatskog veleposlanstva u Parizu u nazočnosti članova hrvatske i francuske vlade, zastupnika, senatora, diplomata i pripadnika hrvatske zajednice u Francuskoj.

"Ako postoji neki grad gdje se Hrvati dobro osjećaju izvan Hrvatske, onda je to Pariz", rekao je Sanader, dodavši da želi zahvaliti francuskom predsjedniku i vladi na snažnoj potpori Hrvatskoj na putu prema euroatlantskim integracijama.

Francusku vladu su na otvorenju predstavljali ministar poljoprivrede Michel Barnier i državni tajnik za europske poslove Bruno Le Maire.

Le Maire je u govoru istaknuo da sada Hrvatsku "mjeseci dijele od punopravna članstva u EU-u" te da će se tada "vratiti u europsku obitelj kojoj je oduvijek pripadala".

Francuski državni tajnik je spomenuo da je kao mlad diplomat 90-ih godina sedam mjeseci radio u francuskom veleposlanstvu u Zagrebu te da su mu poznate patnje koje je hrvatski narod prošao tijekom rata, posebice spomenuvši Vukovar.

"Htio bih iskazati čast snazi značaja hrvatskog naroda i njegovoj sposobnosti da u samo nekoliko godina ispuni obveze koje se nameću državama kandidatkinjama za članstvo. Vi ste to učinili u vrlo kratku vremenu i sada vas dijeli doslovce nekoliko metara puta koji trebate prijeći do ulaska u EU-u", rekao je Le Maire.

Bruno Le Maire je na novinarsko pitanje istaknuo da Francuska želi pomoći u rješavanju hrvatsko-slovenskog graničnog spora, dodavši da Pariz podupire nastojanja povjerenika za proširenje Ollija Rehna. Na upit je li Francuska za pravno ili političkog rješenje graničnog pitanja, Le Maire je rekao da "rješenje mora biti pravedno".

Dvjestotinjak uzvanika pozdravili su i hrvatski veleposlanik u Francuskoj Mirko Galić te francuski ministar poljoprivrede Michel Barnier.

Na početku svečanosti 12 članova zbora opere Bastille otpjevalo je hrvatsku i francusku državnu himnu.



Pisane vijesti