Predsjednik Vlade otvorio radove na izgradnji punog profila Istarskog ipsilona

Slika /2016/Glavno tajništvo/ENG/novosti/Arhiva/predsjednik_vlade_otvorio_radove_na_izgradnji_punog_profila_istarskog_ipsilona.jpg

PULA, 6. listopada 2008. (Hina) - Prigodnom svečanošću danas je obilježen početak radova na izgradnji punog profila Istarskog ipsilona, a riječ je o ukupno sto kilometara dugim dionicama od Pule do Kanfanara, od Kanfanara do Umaga te od Kanfanara do Rogovića.

Izgradnja punog profila autoceste planirana je po fazama kako bi cijeli posao dupliranja cestovne mreže Istarskog ipsilona bio dovršen u što je moguće kraćem roku. Završetak radova očekuje se unutar tri i pol godine, a vrijednost investicije iznosi oko 313 milijuna eura, naglasio je generalni direktor "Bina Istre" David Gabelica.

Napomenuo je kako će se uvesti zatvoreni sustav naplate odnosno vozači će plaćati prema broju prijeđenih kilometara

Predsjednik hrvatske Vlade dr. Ivo Sanader, koji je otvorio početak radova na izgradnji punog profila Istarskog ipsilona, današnji je dan ocijenio povijesnim kako za Istru tako i za Hrvatsku.

Dodao je da će hrvatska Vlada i dalje podržavati takve projekte, ali i druge naročito ako županijsko poglavarstvo i istarski župan budu i dalje predložili dobre projekte.

Govoreći o infrastrukturnim projektima premijer Sanader je najavio da će do kraja ožujka iduće godine biti gotovi i radovi na drugoj dionici od Đakova do Osijeka autoceste na Vc koridoru, tzv. "Slavonika". U idućem razdoblju, dodao je, krenut će se s dionicom od Osijeka do mađarske granice.

Govoreći o ovom projektu, koji je počeo još 1997. godine, a koji je u svojoj prvoj fazi završen 2006. godine, ministar mora, prometa i infrastrukture Božidar Kalmeta napomenuo je kako je samo u prvom mandatu ove Vlade pušteno u promet 60 kilometara Istarskog ipsilona, dok se u ovom mandatu gradi puni profil Ipsilona.

Istarski župan Ivan Jakovčić ustvrdio je kako početak ovih radova znači rješavanje ključne istarske cestovne infrastrukture.

Ovo je veliki dan za Istru i njeno gospodarstvo te za povećanje konkurentnosti našeg turizma, poručio je Jakovčić dodavši kako je ova prometnica definitivno najisplativija u Hrvatskoj jer ovim cestama 'putuje' najviše turističkog prometa u Hrvatskoj.



Pisane vijesti