Predsjednik Vlade otvorio servis "e-Katastar"

Uvođenje usluge e-katastra građanima i poduzetnicima će omogućiti uvid u sve čestice zemljišta u Hrvatskoj, njih više od 16,5 milijuna, istaknuo je premijer Ivo Sanader koji je danas u ponudu servisa Hitro.hr uveo i uslugu e-katastra.

E-KATASTAR OMOGUĆUJE UVID U 16,5 MILIJUNA ČESTICA

ZAGREB, 9. studenog 2005. (Hina) - Uvođenje usluge e-katastra građanima i poduzetnicima će omogućiti uvid u sve čestice zemljišta u Hrvatskoj, njih više od 16,5 milijuna, istaknuo je premijer Ivo Sanader koji je danas u ponudu servisa Hitro.hr uveo i uslugu e-katastra.

Dosadašnje usluge Vladina servisa Hitro.hr (otvaranje tvrtke ili obrta, e-Regos) uglavnom su namijenjene poduzetnicima, a usluga e-katastra prvi je veliki i važan korak namijenjen i građanima, istaknuo je premijer.

Naglašava da potpun uvid u sve katastarske čestice omogućuje transparentnost što doprinosi borbi protiv korupcije, te da dodatno potiče svijest vlasnika zemljišta i nekretnina da je to pravo, ali i obveza i da moraju prijaviti promjene, odnosno ažurirati podatake.

Stoga je pozvao sve vlasnike nekretnina i zemljišnih čestica da sravne stanje na terenu s katastrom jer, kako napominje, iako su se vlasnici promijenili još ima podataka iz vremena Franje Josipa.

Građanima i poduzetnicima e-katastar je dostupan preko servisa Hitro.hr, ili putem Internet stranice www.katastar.hr.

Preglednik omogućava uvid u 2.530.538 posjedovnih listova, te uvid u podatke o 16.638.189 čestica zemljišta.

U posjedovnim listovima evidentirano je ukupno 14.344.695 katastarskih čestica i 2.379.619 osoba.

Uvid u podatke moguć je putem broja katastarske čestice ili putem broja posjedovnog lista u odabranoj katastarskoj općini.

Po riječima ravnatelja Državne geodetske uprave Željka Bačića, na e-katastru dostupni su podatci o katastarskoj općini, broju i površini katastarske čestice, načinu njena korištenja, posjedniku ili vlasniku, a moguća je i veza na zemljišno-knjižni izvadak, kao i veza na Državnu geodetsku upravu i drugih važnijih institucija.

Veliki problem je neusklađenost podataka iz katastra i zemljišno-knjižnih odjela s obzirom da su, kako kaže i Bačić, u gotovo 60-godišnjem razdoblju katastar i zemljišne knjige išli različitim pravcima.

U područjima gdje je to moguće ići će se na usklađivanje stanja, a u više od 200 katastarskih općina stanje je toliko loše da se ide gotovo ispočetka i na čemu rade komisije na terenu.

Taj proces trajat će jako dugo i cilj je u nekoliko godina riješiti ta područja, kazao je Bačić.

Kao područja u kojima je situacija najteža i koja su prioritetna navodi gradove, te obalu.



Pisane vijesti