Partnerstvo s gradovima i županijama konkretno doprinosi ravnomjernom razvoju Hrvatske

Slika /Vijesti/2018/05 svibanj/4 svibnja/sjednica.jpg

Otvarajući sjednicu Vlade, koja se održava uoči blagdana sv. Dujma u Splitu, predsjednik Vlade Andrej Plenković istaknuo je da će većina odluka današnje sjednice biti posvećena Splitu i Splitsko-dalmatinskoj županiji.

„Uputit ćemo snažnu projektnu i financijsku poruku. Težina današnjih zaključaka Vlade je preko 400 milijuna kuna, a ugovora koji će se potpisati više od milijardu i 500 milijuna kuna. Dakle, skoro dvije milijarde kuna vrijednosti projekata koji su posvećeni razvoju Grada Splita i Splitsko-dalmatinske županije. Sve što radimo, radimo u duhu partnerstva i suradnje“, naglasio je predsjednik Vlade Plenković, podsjetivši kako je ovo već peta sjednica Vlade u ovome mandatu koja se održava izvan Zagreba.
 
Prva je bila, naglasio je, simbolički izrazito važna u Vukovaru. Druga u Sisku, odnosno Sisačko-moslavačkoj županiji, koja je u pogledu ekonomske tranzicije možda najpogođenija županija od svih. Zatim u Kninu, uoči Dana domovinske zahvalnosti, a potom povodom Dana Grada u Osijeku.
 
„Mislim da je ova politika kvalitetno pripremljenih sjednica u suradnji s gradovima i županijama i angažmanom svih resora ispravan način za konkretan doprinos ravnomjernom regionalnom razvoju Hrvatske“, poručio je predsjednik Vlade Plenković.
 
Pozdravio je i zahvalio na gostoprimstvu gradonačelniku Splita Andri Krstuloviću Opari i Splitsko-dalmatinskom županu Blaženku Bobanu.  Posebno je pozdravio veliki broj zastupnika i zastupnica u Hrvatskome saboru  iz Splitsko-dalmatinske županije, istaknuvši da se i na taj način pokazuje sinergija rada Vlade i Sabora.
 
Župan Blaženko Boban predstavio je najvažnije razvojne aktivnosti Županije i ključne projekte.
„Ovakav način izravnog uvida u potrebe građana je za svaku pohvalu“, istaknuo je župan Boban pozdravljajući sjednicu Vlade koja se održava u Splitu nakon punih 14 godina.
 
„Neka ova sjednica Vlade ovdje u Splitu bude poticaj svima nama na veći angažman, više inicijative s terena od nas na regionalnoj i lokalnoj razini, a siguran sam kako tada projektima neće izostati ni potpora Vlade“, poručio je.
 
Istaknuo je da se program Županije temelji na demografskoj obnovi, kombinirajući razne mjere za zaustavljanje iseljavanja i poticanje povratka mladih, s posebnim naglaskom na područje Zagore i dalmatinskim otoka. Naglasio je da te mjere već sada daju određene rezultate, što potkrepljuje podatak da je od 1.1. do 30. 4. na području županije rođeno 88 djece više nego u istom razdoblju prošle godine.
 
Predstavljajući razne mjere koje županija provodi, izdvojiio je program poticaja i potpora poduzetnicima za koji je osigurano 35 milijuna kuna u proračunu.
„Prva smo županija koja je  izradila studiju održivog turizma i potičemo ulaganja u turističke sadržaje“, napomenuo je Boban i dodao kako županija razvija nove oblike turizma – zdravstveni, kulturni i arheološki, koji su usmjereni prije svega na otoke i područje Zagore, u cilju produženja turističke sezone.
 
„Svjesni da je preduvjet svekolikog razvoja Zagore i otoka i uopće ravnomjernog razvoja svih krajeva županije te privlačenja novih investicija izgradnja bolje infrastrukture, posebno cestovne, očekujemo razumijevanje i potporu Vlade za planiranje i izgradnju. U tom smislu očekujemo da ova sjednica Vlade u Splitu bude prekretnica za dugoročno razdoblje prometne infrastrukture na području cijele županije“, rekao je župan.
 
Najvažnijim pravcima za povezivanje Zagore s priobaljem, istaknuo je izgradnju tunela Kozjak, brze ceste Zagvozd-Imotski, tunela Ravča-Drvenik te brze ceste Dugopolje-Sinj.
 
„Time bi dobili novi zamah za razvoj turizma, lakši plasman poljoprivrednih proizvoda u Split, a onda i u cijelu Hrvatsku“, pojasnio je.
 
Najvažnijim infrastrukturnim projektom izdvojio je izgradnju brze ceste Trogir - Omiš, bez koje se ne mogu riješiti nesnosne blokade na širem području priobalja.
 
Gradonačelnik Splita Andro Krstulović Opara istaknuo je da je ova sjednica Vlade točka preokreta u upravljanju.
 
„Ovo je uistinu prekretnica koja će dati jamstvo za razvoj ovog područja, koji će postati motor razvoja cijelog hrvatskog juga“, poručio je.
 
Kazao je da su odluke koje su na dnevnom redu današnje sjednice Vlade plod izvrsne suradnje između gradova u Splitsko-dalmatinskoj županiji. Izrazio je nadu da će do 2020. godine kada će Hrvatska preuzeti predsjedanje Vijećem Europske unije Grad Split i ova regija biti važan čimbenik u donošenju odluka važnih za europski kontekst i europsku zajednicu.
 
Upozorio je kako je Split jedini grad koji nema zaobilaznicu, dok željeznica, odnosno lička pruga nije obnovljena te je izrazio nadu da će se ti projekti uskoro realizirati. Ocijenio je da je današnji dnevni red sjednice Vlade točka preokreta u smislu razvoja ovoga područja.
 
Istaknuo je da je ova gradska uprava u zadnjih deset mjeseci pokazala što znači uvođenje reda, zakonitosti i transparentnosti i učinila važne iskorake.
 
„Efekt toga svega je to da su počeli dolaziti investitori, shvatili su da mislimo ozbiljno, a ova točka preokreta, ova sjednica Vlade je sjajna potvrda suradnje. Siguran sam da ćemo se u ovom mandatnom razdoblju, kako Vlade tako i nas gradonačelnika, naraditi i to samo tako, u svakodnevnoj koordinaciji kao i do sada i da ćemo ovaj naš prostor, žarište razvoja hrvatskog juga, razviti do one točke koju ljudi s ovog prostora zaslužuju“, poručio je na kraju uvodnog obraćanja gradonačelnik Splita.
 

Pisane vijesti