Predsjednik Vlade Plenković: Banke spremne dati kredit Agrokoru u iznosu do 150 milijuna eura

Slika /Vijesti/2017/04 travanj/10 travnja/33566140830_2fd7b117d7_o.jpg

Predsjednik Vlade kazao je da će novi kredit omogućiti izvanrednom povjereniku osiguranje poslovanja tvrtke, isplatu sredstava dobavljačima te radnicima isplatu plaća do Uskrsa.

Po završetku sastanka s Koordinacijskim odborom banaka kreditora Agrokora, u izjavi za medije, predsjednik Vlade Andrej Plenković izvijestio je da su predstavnici banaka podržali Zakon o postupku izvanredne uprave u trgovačkim društvima od sistemskog značaja za Republiku Hrvatsku, kao i Odluku donesenu na današnjoj sjednici Vlade, kojom se predlaže Antu Ramljaka izvanrednim povjerenikom u trgovačkom društvu Agrokor.
 
Kazao je da su banke spremni dati novi kredit Agrokoru, koji će omogućiti izvanrednom povjereniku osiguranje poslovanja tvrtke, isplatu sredstava dobavljačima te radnicima isplatu plaća do Uskrsa.  Predsjednik Vlade naveo je da je riječ o iznosu do 150 milijuna eura te očekuje da kreditni odbori banka odobre kredite u najskorijem roku kako bi ta sredstava bila doznačena Agrokoru.
 
Razgovaralo i o pitanju mjenica, a premijer Plenković je naglasio da su banke pokazale razumijevanje za posebnost ovog problema. „Iskoristit ćemo sve mehanizme da se nađe rješenje kako bi krajnji korisnici  tih sredstava u konačnici ta sredstva i vratili“, rekao je.
 
Na kraju, predsjednik Vlade izrazio je uvjerenje da će predstojeći strukturirani proces rezultirati kvalitetnim i dugoročnim restrukturiranjem Agrokora te održivošću tvrtki koje u okviru njega rade.
 
Predsjednik Uprave ZABA-e Miljenko Živaljić naglasio je da banke podržavaju proces restrukturiranja Agrokora, operativno poslovanje svih njegovih kompanija, zaposlenost i zaposlene unutar tvrtke te dobavljače koji isporučuju robu.
 
Ponovio je spremnost banaka da osiguraju dodatnu likvidnost u iznosu od 150 milijuna eura, pojasnivši da operativa provedba ovisi o kreditnim odborima banaka, a da će se detalji dogovoriti s izvanrednim povjerenikom. 
 
„Ukoliko osiguramo likvidnost, a hoćemo, i ukoliko povjerenik i cijeli tim koji bude angažiran u Agrokoru pripremi dobar program restrukturiranja, cijela priča oko Agrokora ići će u pozitivnim smjeru“, istaknuo je.
 
Uz predsjednika Vlade na sastanku su bili potpredsjednica Vlade i ministrica gospodarstva, poduzetništva i obrta Martina Dalić te ministar poljoprivrede Tomislav Tolušić.
 
 

Pisane vijesti | Andrej Plenković