Predsjednik Vlade Plenković: Cilj je što prije rekonfigurirati parlamentarnu većinu i nastaviti s radom Vlade

Nakon sastanka s predsjednikom Europskoga vijeća, predsjednik Vlade Plenković razgovarao je s novinarima koje je zanimala novonastala politička situacija.

Premijer Plenković istaknuo je da će predsjednik Sabor i novi ministri vrlo skoro biti poznati. Osvrnuvši se na pristup HDZ-a suradnji s Mostom u radu Vlade od rujna, rekao je da je HDZ bio potpuno korektan, uključujući jučerašnju sjednicu Vlade. Pojasnio je kako su podržana sva bitna mišljenja na Mostove zakonske prijedloge, a nije bilo razlike u suradnji predsjednika Vlade s ministrima, bilo iz Mosta, bilo iz HDZ-a, bilo nestranačkih.
 
"Ovo sigurno nije do HDZ-a ni do mene. Stvar je načela i principa. Ako imate tim, kolegij, minimum solidarnosti – stojite iza tima koji ste odabrali", kazao je Plenković.
 
Dodao je da je krizu generirao potez ministara Mosta i njihova spremnost da glasuju protiv HDZ-ovoga ministra, krenuvši tako političkom linijom opozicije. 
 
"Rekao sam Boži Petrovu vrlo jasno i artikulirano da, ukoliko to bude stav Mosta, suradnja kakva je bila do sad ne može ići dalje. Tu sam bio sasvim decidiran i jasan", rekao je  Plenković.
 
Na novinarski upit o podršci u Hrvatskom saboru, Plenković je odgovorio da je puno odgovornih zastupnika i stranaka te da Hrvatska, pa i Europa, imaju krupnih problema: političkih, gospodarskih, sigurnosnih, financijskih. "Moja je zadaća da ih rješavam", naglasio je Plenković, poručivši da je njegov cilj što prije rekonfigurirati parlamentarnu većinu i nastaviti s radom. 
 
Naveo je da se u smislu funkcioniranja države, bez obzira jesu li na čelu nekoga tijela ministri ili državni tajnici s ovlastima da upravljaju ministarstvima, ništa ne mijenja. 
 
"Stabilno je sve što je bitno, a parlamentarna većina će biti tu. To možete biti sigurni'', smatra Plenković.
 
Uvjeren u odličan rezultat ne samo na potencijalnim parlamentarnim, već i na lokalnim izborima, predsjednik Vlade još je jednom naglasio da je važno poslati poruku stabilnosti. 
 
"Ova situacija nije došla mojom voljom, nije došla mojom inicijativom, ali postoje određeni limiti gdje podvlačite crtu i donosite snažne političke odluke", ocijenio je Plenković.
 
Upitan o arbitražnom postupku sa Slovenijom, koji je Hrvatska otkazala u ljeto 2015. godine, nakon što je on kompromitiran i kontaminiran, Plenković je podsjetio da je to bila konsenzualna odluka tadašnjeg saziva Hrvatskoga sabora.
 
 "Odluka Arbitražnog suda neće nas obvezivati ni na koji način. Kad će ona biti i što će u njoj biti – to je stvar sudaca'', naglasio je Plenković.
 
Osvrnuvši se na političku krizu u Makedoniji s kojom Hrvatska njeguje dobre i prijateljske odnose, kazao je da se politički dijalog funkcioniranja institucija i odnosi među strankama moraju vratiti u okvire institucija i normalnoga dijaloga. 
 
"Želimo da Makedonija bude zemlja koja će biti stabilna iznutra da bi mogla napredovati prema EU i NATO-u", poručio je Plenković.  
 
Ponovio je da je Hrvatska stabilna zemlja koja je ostvarila sve svoje strateške nacionalne zadaće. Utvrdio je kako se za postojeće probleme nalaze rješenja, kao što je Zakonom o postupku izvanredne uprave riješena potencijalno velika prijetnja gospodarskom i financijskom sustavu. 
 
"Za sve postoje rješenja, pa i za ovu situaciju koja se događa i koju su generirali naši dojučerašnji partneri u Vladi koji nisu htjeli podržati svoga kolegu. Čak mu nisu dali ni šansu da predstavi svoje stavove, kao ni Vladi da predstavi očitovanje prema Saboru", zaključio je Plenković.

Pisane vijesti | Govori i izjave | Andrej Plenković