Predsjednik Vlade Plenković: Članak 4. Zakona o istražnim povjerenstvima sasvim je jasan

Po završetku 3. sjednice Savjeta za Slavoniju, Baranju i Srijem, u izjavi za medije, predsjednik Vlade Andrej Plenković izvijestio je da je se razgovaralo o pitanjima gospodstva, prometne povezanosti te aktiviranja državne imovine. 

Govoreći o zaključcima sa sjednice Savjeta, izrazio je zadovoljstvo što je u protekla četiri i pol mjeseca od prošle sjednice Savjeta ubrzana dinamika ugovaranja sredstava iz europskih fondova, i to za 1,54 milijardi kuna.
 
„U dogovoru sa Svjetskom bankom za iduću financijsku perspektivu nastojat ćemo imati poseban operativni program koji bi se odnosio isključivo na tih pet slavonskih županija“, istaknuo je predsjednik Vlade, dodavši kako će Vlada ubuduće posebno raditi na osiguranju sredstava za predfinanciranjerazvojnih projekata. 
 
Predsjednik Vlade najavio je slijedeću sjednicu Savjeta za kraj veljače, kazavši da će održati u Virovitici, u sklopu sajma Viroexpo, na temu gospodarstva i poljoprivrede. 
 
Župan Danijel Marušić i gradonačelnik Mirko Duspara govorili su o projektima važnima za Brodsku-posavsku županiju, istaknuvši da su mnogi od njih u fazi realizacije. 
 
Potpredsjednica Vlade i ministrica gospodarstva, poduzetništva i obrta Martina Dalić istaknula je da su u proteklih mjesec dana na području Brodsko-posavske županije sklopljena tri ugovora s tvrtkama Psunj, Simplex i Clarum, koja se tiču ulaganja u proizvodnju, opremu i prijenos tehnologije. 
 
Upitan o nastavku rada saborskog istražnog povjerenstva za Agrokor, predsjednik Vlade Andrej Plenković poručio je da je članak 4. Zakona o istražnim povjerenstvima sasvim jasan. 
 
„Ne vidim na koji bi način bilo tko, pogotovo Hrvatski sabor, mogao drugačije tumačiti zakon koji jednoznačno govori  - da ako se pokrene sudski postupak istražno povjerenstvo prestaje s radom“, kazao je predsjednik Vlade. 
 
Predsjednik Vlade ovom prigodom je poručio da Vlada ne odustaje od kupovine MOL-ovih dionica u INA-i, podsjetivši da Vlada ima dvije opcije - jedna je izbor međunarodnog savjetnika koji će napraviti analizu vrijednosti dionica, a druga varijanta je da ide u pronalazak strateškog partnera.
 
Upitan o kritikama SDP-a koje se tiču povlačenja kandidature Zagreba za sjedište Europske agencije za lijekove, predsjednik Vlade istaknuo je kako kolege iz SDP-a „nemaju niti minimum informacija kako je proces tekao", podsjetivši da su isto učinile Irska i Malta, dok je Slovačka odbila glasovanje.
 
Pojasnio je da je izbor sjedišta Agencije rezultat lobiranja i naglasio da je Hrvatska pripremila dobru kandidaturu, ocijenivši da su komentari o tehničkoj nepripremljenosti bili neutemeljeni. 
 
„Imam više iskustva o tome kako to lobiranje ide, od ovih koji su to komentirali. Ovo je bio naš politički signal da nismo zadovoljni, da se nije išlo kriterijem regionalne rasprostranjenosti, da se nije išlo za tim da se preferiraju zemlje koje nemaju sjedište ni jedne agencije“, rekao je predsjednik Vlade, zaključivši da nije dobro da neke zemlje Europske unije imaju više agencija, a neke niti jednu.
 
 

Najave | Andrej Plenković