Predsjednik Vlade Plenković dogovorio sastanak s kolegom Mirom Cerarom 19. prosinca u Zagrebu: Korak smo bliže k cilju

Slika /Vijesti/2017/12 prosinac/15 prosinca/12.jpg

Nakon sastanka Europskoga vijeća u Bruxellesu, predsjednik Vlade Andrej Plenković sastao se sa slovenskim premijerom Mirom Cerarom i suradnicima kako bi dogovorili nastavak dijaloga između Hrvatske i Slovenije o graničnom pitanju.

"U ovim okolnostima naših intenzivnih razgovora na marginama različitih međunarodnih skupova proteklih 5-6 mjeseci, dogovorili smo se da Miro dođe u Zagreb 19. prosinca, da nastavimo razgovore o pitanju granice tako da pokušamo utvrditi sve one elemente oko kojih postoji suglasje i hrvatske i slovenske strane", rekao je predsjednik Vlade Plenković, ocijenivši posebno važnim da se u duhu dobrosusjedskih pozitivnih odnosa pokaže partnerima u Europskoj uniji da su Hrvatska i Slovenija zrele i odgovorne države, koje razumiju svoje pozicije, ali teže ka pronalasku rješenja za pitanje granice.
 
"To je ključ naših današnjih razgovora i podloga za razgovore u Zagrebu u utorak", kazao je predsjednik Vlade Plenković.
 
Na novinarski upit što je platforma za razgovore te oko čega su dvojica premijera postigla suglasje, predsjednik Vlade Plenković istaknuo je da se prije svega radi o suglasju u metodi.
 
"Važno je održati ozračje ovog dijaloga, kako bi se spriječili bilo kakvi jednostrani potezi, incidenti te raspoloženja u hrvatskoj ili slovenskoj javnosti koja ne bi bila blagonaklona pronalaženju rješenja", kazao je predsjednik Vlade.
 
Upitan je li bilo obećanja o implementaciji arbitražne presude, predsjednik Vlade Plenković pojasnio je kako je predmet razgovora bio nastavak dijaloga usmjerenog na približavanje stajališta.
 
Govoreći o sastanku, predsjednik Vlade je kazao da će stručnjaci detaljno razmatrati sve aspekte granice, a da je u ovom trenutku poslana politička poruka hrvatske i slovenske strane da se učine napori i pronađe rješenje za pitanje koje opterećuje odnose dviju zemalka posljednjih 26 godina.
 
Naglasio je kako će dolaskom Mire Cerara u Zagreb, Hrvatska i Slovenija biti korak bliže tom cilju.
 
"Zreo, odgovoran, ozbiljan i partnerski dijalog između Slovenije i Hrvatske po meni je jedino moguće rješenje. Slovenija i Hrvatska dvije su zemlje koje u povijesti nisu imale sukoba. Nemamo nikakav razlog da jedno rezidualno pitanje raspada bivše države ne riješimo na zreo, civiliziran način svojstven članicama Europske unije", istaknuo je predsjednik Vlade Plenković, poručivši kako je u ovom trenutku teško procijeniti koliko će taj proces trajati.
 
"Važno je da učinimo sve da idemo naprijed u tom procesu. Miro i ja dobro se razumijemo. Slovenija je nama bitna, susjedna i prijateljska zemlja, s kojim  nas puno tog veže - od gospodarstva i političkih odnosa do ljudi. Učinit ćemo sve da na tom tragu rješavamo ovo pitanje. Ovo je na neki način test zrelosti pa i javnosti i komentatora", zaključio je predsjednik Vlade.

Pisane vijesti | Andrej Plenković