Predsjednik Vlade Plenković: Građani mogu ostati mirni, vatrogasci, policija i vojska su na pravome mjestu

Tijekom obilaska požarišta na Žrnovnici predsjednik Vlade Andrej Plenković ponovio je zahvale vatrogascima i svim mještanima koji su pridonijeli obrani kuća od vatrene stihije.

Na novinarski upit  je li zadovoljan brzinom reakcija u gašenjum odgovorio je da je riječ o velikom požaru, koji se zbog bure izrazito brzo razvijao, no da su vatrogasci reagirali na vrijeme.

Poručivši da su angažirani pripadnici Hrvatske vojske i dodatne vatrogasne snage iz ostalih dijelova zemlje, Plenković je naglasio da je Hrvatska pokazala solidarnost.

,,Organizacija čitave vatrogasne zajednice radi sukladno planovima i procjenama, koji su unaprijed pripremljeni. U Dalmaciji je u zadnjih četiri dana bilo 14 požara i već su na te požare došli vatrogasci iz dugih županija'', kazao je.

Pohvalio je angažman županijskih i gradskih vlasti, izrazivši zadovoljstvo činjenicom da nije došlo do štete niti na jednom strateškom objektu, uključujući raketnu bazu u Žrnovnici, školu, crkvu, te najvažnije, da u samome požaru nije bilo ljudskih žrtava. 

Predsjednik Vlade izrazio je žaljenje zbog smrti osobe koja je preminula zbog srčanih tegoba, konstatiravši da je u splitsku bolnicu primljen relativno mali broj ozlijeđenih.

Upitan o  uzrocima požara, predsjednik Vlade odgovorio je da za sada nema pouzdane informacije, ali da su izvidi krenuli i da policijska uprava radi svoj posao. 

"U ovom trenutku ne mogu ništa sa sigurnošću reći i ne želim prejudicirati tijek istrage'', rekao je Plenković.

U svezi s opremljenošću vatrogasnih službi, predsjednik Vlade naglasio je da je vatrogastvo ušlo u Strategiju nacionalne sigurnosti, slijedom čega će se za dodatnu opremu za vatrogastvo, policiju ili Oružane snage moći tražiti sredstva i iz fondova Europske unije.

Građanima je poručio da su vatrogasci, policija i vojska na pravom mjestu te da ostanu mirni i informirani o tome što Krizni stožer radi.



Pisane vijesti | Andrej Plenković