Predsjednik Vlade Plenković: Hrvatska želi pomoći Ukrajini u ostvarenju mirne reintegracije i nastavku europskog puta

  • Slika /Vijesti/2017/06 lipanj/13 lipnja/Predsjednik Vlade i predsjednik Vlade Ukrajine/DSC_0146.png

Predsjednik Vlade Republike Hrvatske Andrej Plenković sastao se danas u Banskim dvorima s predsjednikom Vlade Ukrajine Volodymyrom Groysmanom. Razgovarali su o političkim i gospodarskim odnosima dviju zemalja.

Nakon sastanka, u nazočnosti predsjednika vlada, ministrica za demografiju, obitelj, mlade i socijalnu politiku Nada Murganić i ministar za mlade i sport Ihor Zhdanov potpisali su Memorandum između Ministarstva mladih i sporta Ukrajine i Ministarstva za demografiju, obitelj, mlade i socijalnu politiku Republike Hrvatske u sferi mladih. Radni plan za 2017. godinu za Radnu skupinu za suradnju Ukrajine i Republike Hrvatske potpisale su državna tajnica u Ministarstvu vanjskih i europskih poslova Zdravka Bušić i pomoćnica ministra vanjskih poslova Ukrajine za pitanja europskih integracija Olena Zerkal.
 
Predsjednik Vlade Andrej Plenković izrazio je dobrodošlicu predsjedniku Vlade Ukrajine Volodymyru Groysmanu, istaknuvši da je zadovoljan današnjim sastancima dvaju izaslanstava.
 
Predsjednik Vlade naglasio je da su Hrvatska i Ukrajina prijateljske i bliske zemlje, podsjetivši da je Ukrajina 1991. godine bila prva država članica Ujedinjenih naroda koja je međunarodno priznala Hrvatsku.
 
„Proteklih 25 godina diplomatski odnosi bili su sadržajni i u izgradnji političkog povjerenja, razvijanja gospodarske i kulturne suradnje. O tome govore i brojni međunarodni ugovori koje smo dosad potpisali“, kazao je Plenković.
 
Predsjednik Vlade Plenković ocijenio je važnim unaprjeđenje trgovinske razmjene Hrvatske i Ukrajine te suradnju u energetskom području. Podsjetio je da su tome pridonijeli i gospodarski forumi, od kojih je jedan održan u Kijevu, a drugi se održava danas u Hrvatskoj gospodarskoj komori.  
 
Predsjednik Vlade očekuje i sve veći dolazak ukrajinskih turista, posebno u svjetlu odluke Europske unije o konačnoj realizaciji viznog režima za  ukrajinske državljane, koja je stupila na snagu prije dva dana.
 
Govoreći o hrvatsko-ukrajinskim odnosima u europskom kontekstu, predsjednik Vlade Plenković kazao je da Ukrajina radi na provedbi Sporazuma o pridruživanju te nastoji apsorbirati sredstva iz raznih programa Europske unije.
 
Naveo je da u tom pogledu postoje dvije dimenzije suradnje. Jedna je hrvatska potpora Ukrajini u kontekstu Vijeća, razgovora s Europskom komisijom ili aktivnog angažmana hrvatskih zastupnika u Europskom parlamentu. Druga dimenzija je prenošenje knowhow, najsvježijeg iskustva Hrvatske, kao posljednje članice Europske unije, koja je prošla proces prilagodbe nacionalnog zakonodavstva i pregovora.
 
Predsjednik Vlade Plenković  podsjetio je i da je Hrvatska bila žrtva velikosrpske agresije 90-ih godina i imala okupirana područja i ugrožen teritorijalni integritet, ali i iskustvo mirne reintegracije.  
 
„Stoga Hrvatska u ovoj aktualnoj situaciji u kojoj se Ukrajina nalazi, s privremeno okupiranim područjima Donjecka i Luganska i ilegalnom aneksijom Krima, želi pomoći Ukrajini da mirno reintegrira svoj teritorij u ustavnopravni poredak zemlje“, naglasio je.

Predsjednik Vlade istaknuo je da je zato i osnovana radna skupina, na čijem čelu je s hrvatske strane državna tajnica Zdravka Bušić, a s ukrajinske strane pomoćnica ministar vanjskih poslova Olena Zerkal. Pojasnio je da cilj radne skupine Ukrajini ponuditi katalog mjera koje je Hrvatska provela u kontekstu mirne reintegracije. Istaknuo je da je riječ o inicijativi koja je potpuno komplementarna aktivnostima međunarodne zajednice, odnosno Normandijskoj skupini i OESS-u i komplementarna sporazumu iz Minska. 

Predsjednik Vlade podsjetio je da je u Ukrajini u zadnje tri godine poginulo 10.000 ljudi, naglasivši da Hrvatska ne želi da pogine ijedan Ukrajinac više.

„I stoga u suradnji s partnerima u međunarodnoj zajednici želimo da naša iskustva pomognu ostvarenju mirne reintegracije i okončanju procesa teritorijalnog integriteta Ukrajine“, zaključio je predsjednik Vlade Plenković.
 
Na početku svog obraćanja, predsjednik Vlade Ukrajine Volodymyr Groysman podsjetio je da je predsjednik Vlade Republike Hrvatske Plenković bio prvi hrvatski premijer koji je posjetio Ukrajinu, što potvrđuje da suradnja i politički odnosi dviju zemalja na visokoj razini.
 
Zahvalio je predsjedniku Vlade, hrvatskoj Vladi i cijelom narodu na principijelnoj podršci Ukrajini u teškim vremenima kad je zemlja postala žrtvom ruske agresije.
 
Ukrajina će se, naglasio je Groysman, zahvaljujući naporima Europske unije i svjetske javnosti, boriti za poštivanje međunarodnoga prava i za svoj teritorij. Također je zahvalio predsjedniku Vlade Plenkoviću na inicijativi za stvaranje radne skupine i prijenosa hrvatskih iskustava što se tiče mirne reintegracije teritorija, rada s braniteljima i ostalih aspekata važnih za Ukrajinu. Izrazio zadovoljstvo  što je ta radna skupina već počela djelovati na nizu humanitarnih projekata poput rehabilitacije ranjenika i ukrajinske djece koja sada žive u ratnom području.
 
Groysman je govorio i o mogućnostima za proširenje suradnje dviju zemalja, stabilno rastućoj gospodarskoj razmjeni koja je već porasla za 70 posto te o velikom prostoru za njezino daljnje povećanje.
 
Kazao je da Ukrajina danas ima bezvizni režim s Europskom unijom te potpisani Sporazum o pridruživanju koji će stupiti na snagu za nekoliko mjeseci. Dodao je da će Ukrajina nastaviti s europskim reformama i uređivanjem svoje države.
 
„Na europskom putu hrvatsko iskustvo će nam dobro doći“, istaknuo je Groysman.
 
Zadovoljan je  širenjem gospodarske suradnje i ulaskom hrvatskih tvrtki na ukrajinsko tržište, sa svojim programima i projektima, a Ukrajina je zainteresirana i da njezine tvrtke uđu u Hrvatsku sa svojim investicijskim programima, navodeći posebno energetsku komponentu te suradnje.
 
Kazao je da je Plenković poznat i cijenjen u Ukrajini što pruža mogućnosti za još veće proširenje suradnje, kao i da je posjetom Ukrajini još jednom potvrdio svoje liderstvo i privrženost međunarodnim načelima.
 
 

Pisane vijesti | Andrej Plenković