Predsjednik Vlade Plenković: Hrvatske službe nisu imale informaciju o uhićenjima u Orašju

Predsjednik Vlade Republike Hrvatske Andrej Plenković, nakon proslave Dana Pravnog fakulteta, odgovarao je na pitanja novinara o aktualnim temama.  U vezi uhićenja pripadnika HVO-a u Orašju, predsjednik Vlade kazao je da hrvatske nadležne službe nisu imale informaciju da će doći do tih uhićenja dodavši da bi u protivnom sigurno drukčije bio planiran sadržaj njegovog prvog službenog posjeta kao premijera upravo Bosni i Hercegovini. „Nažalost, to nije bilo poznato, da je bilo poznato sigurno je da bismo malo drukčije planirali sadržaj posjeta. No, evo, dogodilo se. Sada smo u poziciji da našim državljanima pomognemo najprije pružajući svu potrebnu pravnu pomoć, a isto tako da vidimo kako se ovakve i slične situacije mogu spriječiti u budućnosti“, rekao je predsjednik Vlade.

Na upit kako je dojam da nitko nije znao da će doći do uhićenja te da je u ovom slučaju hrvatska politika bila nespremna, predsjednik Vlade je kazao: „Ne, nismo bili nespremni. Međutim, sve službe koje su relevantne očito ovu informaciju nisu imale. Ja sam to temeljito ispitao“. Pojasnio je da je to ispitao na sastanku održanom u srijedu u Banskim dvorima,  kojem su nazočili čelni ljudi svih nadležnih resora.

Predsjednik Vlade izrazio je nadu da više neće doći do sličnih uhićenja. „Međutim, sve je moguće. Vidjeli ste čitav niz izjava proteklih dana. Kao i moju vrlo jasnu izjavu jučer na Vladi. O svemu tome će hrvatska država, Savjet za suradnju s Međunarodnim kaznenim sudom i drugim međunarodnim sudovima  i nadležne institucije voditi računa. Naravno da postoje indicije da ovakvih situacija može biti i u budućnosti. Međutim, na nama je da u suradnji sa BH stranom vidimo kako se slične situacije mogu izbjeći i da se u konačnici riješe svi procesi koji su vezani za ratne zločine i kršenje humanitarnog prava“, rekao je.

Naglasio je i da ni jedna njegova izjava vezana uz slučaj uhićenja nije imala za cilj pritisak na pravosuđe BiH, nego uspostavljanje kvalitetne suradnje kada je riječ o procesuiranju ratnih zločina i općenito međunarodne suradnje u kaznenim pitanjima.

Na upit je li točno pisanje domaćeg tiska da i Hrvatska ima spremne optužnice protiv pripadnika Armije BiH, predsjednik Vlade je rekao da Hrvatska provodi „određene pravne radnje“, no da se ne radi o retorziji, odnosno odvraćanju istim mjerama.  „Mislim da, prije svega, svaki zločin koji je počinjen, treba procesuirati. Postoje određene pravne radnje, međutim tu se ne radi ni o kakvim mjerama retorzije, nego o postupcima, istragama koje, ako se za to pokaže osnovana sumnja, mogu postati pravi predmet“, rekao je predsjednik Vlade i nastavio: „Važno je da u procesima nema nikakvog selektivnog pristupa. Osobito ne u procesima za koje je očito da su se u nekoj široj, ranijoj fazi istrage, spominjala imena nekih drugih ljudi, neke druge nacionalnosti“. 



Pisane vijesti | Govori i izjave | Andrej Plenković