Predsjednik Vlade Plenković i ministrica Vučković s predstavnicima stočarskog sektora

Stočarski sektor je jedan od najranjivijih i krizom najpogođenijih sektora u Hrvatskoj, rečeno je nakon sastanka premijera Andreja Plenkovića i ministrice poljoprivrede Marije Vučković s predstavnicima stočarskog sektora.   

Ministrica Vučković izvijestila je da se na sastanku razgovaralo o proračunskim potporama na pozicijama Ministarstva poljoprivrede i o nastavku pregovora s Europskom komisijom oko dodatnih mjera koje se odnose na uređenje tržišta.

Doneseni su i zaključci vezani uz korištenje poljoprivrednog zemljišta i ubrzanja natječaja, problema oko stočarstva i svih onih koji stvaraju višu dodanu vrijednost i čuvaju ruralni prostor.

Pozitivni statistički pomaci

Fokus je bio i na aktualnom rastu cijena stočne hrane koji traje već devet mjeseci, a što je, po riječima Vučković, u cijelosti uzrokovano vanjskim okolnostima, odnosno poremećajima koje izazivaju klimatske promjene.  Najveći problem pritom za domaću stočarsku proizvodnju vidi u rastu cijena žitarica i uljarica od 20 do 80 posto u odnosu na lani.

"Ovaj je sektor uvijek ranjiv i suočen s velikim izazovima, koji su se naročito manifestirali nakon ulaska Hrvatske u EU", rekla je Vučković, dodavši međutim, da se u posljednje dvije, tri godine, naročito u ovoj godini, svjedoči i nekim pozitivnim statističkim pomacima.    

Tako je navela da je u posljednjih godinu i pol dana zaustavljen pad broja krava te da se bilježi skroman rast broja goveda. Nadalje, zaustavljen je pad proizvodnje mlijeka po dugogodišnjoj stopi od četiri do pet posto, budući da je lani taj pad bio nešto manji od jedan posto. Broj isporučitelja mlijeka od ulaska u EU smanjio se za 60 posto, no proizvodnja po isporučitelju se udvostručila, istaknula je ministrica.

Uskoro interventne mjere za male mljekarske farme

Velik problem, međutim, vidi u zatvaranju malih mljekarskih farmi, pa će se zbog toga uskoro objaviti interventne mjere. 

Tijekom sastanka apostrofirana je i problematika korištenja poljoprivrednog zemljišta i potreba da se to zemljište na bolji, učinkovitiji i brži način povezuje s onima koji su najteže izloženi poremećajima. Predložene su određene izmjene Zakona o poljoprivrednom zemljištu, kojima će se pokušati odgovoriti na te izazove, a potvrđena je, kaže Vučković, i potreba pronalaženja dodatnih mehanizama nacionalnih potpora.  

Predstavnik Središnjeg saveza hrvatskih uzgajivača simentalskog goveda Damir Horvatić istaknuo je kako bi  što više trebalo zaštititi domaću proizvodnju.

Također, ističe da se žitarice ne bi smjele izvoziti dok se ne namire domaće potrebe, kako bi se izbjegle nestašice hrane. 

"Zemljište treba riješiti jer mi stočari nemamo dosta zemlje, doduše ruralni natječaji bi mogli malo pomoći u tome", napomenuo je Horvatić. Upozorio je da se ljudi sve više rješavaju stoke, zbog teške situacije u poljoprivredi.

Osvrnuvši se na stalni rast troškova kojima su izloženi domaći poljoprivrednici, rekao je da kilogram kukuruza lani bio 1,20, a sada je 1,80 kuna, dok je cijena litre mlijeka lani bila 2,80 kuna, a sada je 2,70 kune.

"Po litri mlijeka proizvođači gube 1,58 kuna i ne znam do kada će to moći izdržati", naveo je  Horvatić, koji je protiv nekontroliranog i enormnog uvoza poljoprivrednih proizvoda odnosno hrane, a što iznimno mnogo utječe na ovdašnje proizvođače hrane. "Trgovački lanci rade nered u svemu tome", zaključio je. 

Izvor: Hina / Vlada

Pisane vijesti | Poljoprivreda