Predsjednik Vlade Plenković: Izmjenama Zakona o obnovljivim izvorima energije struja neće poskupjeti

Slika /Vijesti/Vijesti fotografije/prosinac/29 prosinca/14. sjednica VRH_14.jpg

Otvarajući 14. sjednicu, predsjednik Vlade Republike Hrvatske Andrej Plenković osvrnuo se na tri važne teme. O temi INA-e, odnosno odluci Arbitražnog suda, predsjednik Vlade najavio je da će detaljnije govoriti na zatvorenom dijelu sjednice, s obzirom na tajnost arbitražnog postupka.

Govoreći o Prijedlogu uredbe o izmjenama Zakona o obnovljivim izvorima energije i visokoučinkovitoj kogeneraciji, istaknuo je: „Riječ je o prijedlogu izmjena zakona kojim ćemo spriječiti poskupljenje struje, kao što smo već i najavili. Mislimo da je to politički dobra odluka koja je donesena i u komunikaciji s opskrbljivačima“. Naglasio je da se radi o prijelaznom rješenju te da će se  tijekom 2017. naći sustavno rješenje za ovo pitanje.

„Od 1. siječnja u jednaki položaj stavit ćemo državne i javne službenike“, rekao je predsjednik Vlade. „Prijedlogom odluke o visini osnovice za obračun plaće u javnim službama šaljemo poruku svim službenicima u javnom sektoru.

Nakon što smo postigli dogovor sa sindikatima državnih službi, želimo ovom odlukom Vlade staviti u jednak položaj i državne i javne službenike od 1. siječanja“. Naglasio je da se osnovica povisuje na 5.211,02 kuna te dodao kako Vlada ovime šalje i poruku za nastavak socijalnog dijaloga i daljnje pregovore sa sindikatima javnih službi.

Govoreći o Prijedlogu godišnjeg plana normativnih aktivnosti za 2017. godinu, rekao je da je riječ o svojevrsnom zakonodavnom programu Vlade Republike Hrvatske, koji je povezan s programom za preuzimanje i provedbu pravne stečevine EU. „U planu imamo 253 zakona, od kojih su za 78 zakona stručni nositelji ocijenili da postoji potreba izrade detaljne analize učinka propisa, što naravno zahtijeva i dulje vrijeme i kvalitetnu analizu“, rekao je predsjednik Vlade i dodao da očekuje doprinos svih aktera koji žele dati svoj doprinos zakonodavnom procesu. „U okviru ovog godišnjeg plana svrstali smo zakonske prijedloge u pet reformskih prioriteta, s obzirom da su 63 zakona reformskoga karaktera. Jedna grupa prioriteta je poticajno poslovno okruženje koje se odnosi i na poduzetništvo i na obrtništvo i na naš fokus na gospodarstvo pa i jačanje poljoprivrede, turizma i održivoga razvoja. Druga je učinkovitiji i pravedniji socijalni sustav i jačanje tržišta rada. Treća je javna uprava i jačanje pravne sigurnosti modernizacijom pravosuđa. Četvrti segment se odnosi na sustav domovinske i nacionalne sigurnosti i prava hrvatskih branitelja i dostojanstvo i dignitet Domovinskoga rata. Peta se odnosi na sustav znanosti, obrazovanja i športa.

Obrazlažući Uredbu o izmjenama Zakona o obnovljivim izvorima energije i visokoučinkovitoj kogeneraciji, ministar zaštite okoliša i energetike Slaven Dobrović kazao je da je ovo prvi korak u rješavanju problematike vezano uz naknade za obnovljive izvore energije, istaknuvši da se  njome spriječava udar na standard potrošača.

„Ovom Uredbom odgađa se stupanje na snagu odredbi zakona, čime od 1. siječnja 2017. prestaje obveza opskrbljivača električne energije za preuzimanjem električne energije koju operator otkupljuje od povlaštenih proizvođača. Umjesto toga, ta bi se energija prodavala na tržištu“, rekao je ministar i nastavio: „S obzirom na to da provedbeni propisi još nisu doneseni i da tržište nije pripremljeno, to bi dovelo do povećanja naknade za poticanje proizvodnje električne energije iz OIE koju plaćaju kupci.  Zato se uredbom predlaže odgoda roka za stupanje na snagu do 1. siječnja 2018., čime će se spriječiti poskupljenje električne energije za građane, a u idućem razdoblju će se pripremiti i donijeti dugoročna rješenja.“

Donesena je Odluka o visini osnovice za obračun plaće u javnim službama. Ministar rada i mirovinskoga  sustava  Tomislav Ćorić podsjetio je da je Zakonom o osnovici plaće u javnim službama  propisan način određivanja osnovice plaće u javnim službama, koja se sukladno odredbama toga Zakona utvrđuje kolektivnim ugovorom zaključenim između Vlade Republike Hrvatske i sindikata javnih službi, a ako kolektivni ugovor nije potpisan do donošenja državnog proračuna Republike Hrvatske za narednu godinu osnovicu plaće u javnim službama određuje Vlada Republike Hrvatske posebnom odlukom. „Temeljni kolektivni ugovor za službenike i namještenike u javnim službama kojim se utvrđuju prava i obveze zaposlenih u javnim službama na koje se primjenjuje Zakon o plaćama u javnim službama, sklopljen je 12. prosinca 2012. godine, a na snazi je bio do 12. prosinca 2016. godine, odnosno u produženoj je primjeni do 12. ožujka 2017. godine“, kazao je.  Nadalje, na temelju Zakona o osnovici plaće u javnim službama donesena je Odluka o visini osnovice za obračun plaće u javnim službama kojom se utvrđuje osnovica za obračun plaće u javnim službama u visini od 5.108,84 kune bruto i primjenjuje se kontinuirano od 1. travnja 2009. godine. Postupak pregovora o sklapanju izmjena i dopuna Temeljnoga kolektivnog ugovora za službenike i namještenike u javnim službama pokrenut je Odlukom Vlade Republike Hrvatske od 16. ožujka 2016. godine te su intenzivniji pregovori u svezi usklađivanja osnovice za plaće vođeni tijekom studenoga i prosinca 2016. godine. „S obzirom da tijekom pregovora između Pregovaračkog odbora Vlade Republike Hrvatske i predstavnika sindikata javnih službi, a prije donošenja državnoga proračuna Republike Hrvatske za 2017. godinu, nije postignut dogovor oko Izmjena i dopuna Temeljnoga kolektivnog ugovora, u okviru kojih bi bilo riješeno pitanje usklađivanja osnovice za plaće, ocijenjeno je potrebnim osnovicu za obračun plaće utvrditi Odlukom Vlade Republike Hrvatske, a što je kao način određivanja osnovice plaće u javnim službama predviđeno Zakonom o osnovici plaće u javnim službama“, rekao je ministar Ćorić i zaključio: „Republika Hrvatska, kao poslodavac, donijela je odluku o uvećanju osnovice za obračun plaća svojim zaposlenicima u javnim službama za 2 posto. Tako se aktualni iznos osnovice za obračun plaća u javnim službama uvećava sa 5.108,84 kune na novi iznos osnovice od 5.211,02 kune, te će takva osnovica biti u primjeni od 1. siječnja 2017. godine, tj. počevši s plaćom za mjesec siječanj 2017. godine koja će biti isplaćena u mjesecu veljači 2017. godine“.
 
Ministar znanosti i obrazovanja Pavo Barišić izvijestio je da Ministarstvo znanosti i obrazovanja u razdoblju siječanj - lipanj 2017. godine nastavlja s programom sufinanciranja redovitih učenika srednjih škola.
 
Dopunjena je i Odluka o visini, načinu i rokovima uplate sredstava trgovačkih društava od strateškog i posebnog interesa za Republiku Hrvatsku u Državni proračuna Republike Hrvatske za 2016. godinu, kojom se predlaže da se trgovačka društva Odašiljači i veze d.o.o., Zagreb i HŽ Infrastruktura d.o.o., Zagreb uvrste u popis trgovačkih društava na koja se odredbe nadvedene Odluke ne primjenjuju, kako bi se izbjegle negativne posljedice na poslovanje navedenih društava.
 
Između ostalog, prihvaćeno je pokroviteljstvo Vlade Republike Hrvatske nad obilježavanjem 10. dana mimoza i Nacionalnog dana borbe protiv raka, koncertom „4 tenora i prijatelji“, te 50. obljetnicom osnivanja i rada Hrvatske lige protiv raka, koji će se održati u siječnju i veljači 2017. godine u Zagrebu.

Stranica | Andrej Plenković