Predsjednik Vlade Plenković na 5. sjednici Vijeća za suočavanje s posljedicama vladavine nedemokratskih režima

  • Slika /Vijesti/2017/11 studeni/9 studeni/Vijeće prošlost/v2.jpg

Predsjednik Vlade Andrej Plenković sudjelovao je danas na sjednici Vijeća za suočavanje s posljedicama vladavine nedemokratskih režima.

Predsjednik Vlade ponovio je intencije osnivanja Vijeća i apelirao da Vijeće intenzivira svoj rad.

Po završetku sjednice akademik Kusić kazao je da su danas analizirani propisi i regulative Mađarske, Slovačke, Poljske, Ukrajine i Finske, zemalja EU koje su po određenim obilježjima slične Hrvatskoj.

Ponovio je da Vijeće izrađuje dva dijela dokumenta, jedan o suočavanju s prošlošću, koji je u završnoj fazi te dugi – teži i kompliciraniji – preporuku za pravnu regulativu.

Očekuje da bi dokument koji govori o suočavanju s prošlošću mogao biti prihvaćen na sljedećoj sjednici Vijeća, dok će se drugi postupno dorađivati.

Iako je predviđeno da bi Vijeće svoje preporuke trebalo dati do 1. ožujka 2018. godine, akademik Kusić se nada da će to biti i prije tog roka.

Upitan je li na sjednici bilo disonantnih tonova, predsjednik Vijeća odgovorio je da svaki član ima svoje stajalište, čak i oni istog svjetonazora imaju različite nijanse. „Intencija vijeća je da smanji antagonizaciju u društvu, ne da razjedini narod, nego da ga više ujedini“, zaključio je Kusić.



Pisane vijesti | Andrej Plenković