Predsjednik Vlade Plenković na konferenciji Zaklade hrvatskog državnog zavjeta i Zaklade Konrad Adenauer

Slika /Vijesti/Vijesti fotografije/prosinac/10 prosinca/Zaklada_vijest.jpg

Predsjednik Vlade Republike Hrvatske Andrej Plenković nazočio je danas u Trakošćanu konferenciji za gradonačelnike i župane, u organizaciji Zaklade hrvatskog državnog zavjeta i Zaklade Konrad Adenauer.

Uz predsjednika Vlade bio je ministar rada i mirovinskoga sustava Tomislav Ćorić. Na konferenciji je bilo riječi o povećanju konkurentnosti jedinica lokalne i područne (regionalne) samouprave i održivim modelima upravljanja i financiranja.
 
Predsjednik Vlade Andrej Plenković posebno je naglasio da su u proračunu za 2017. godinu osigurana sredstva za kompenzaciju jedinicama lokalne uprave i samouprave. Radi se o decentraliziranim sredstvima, kompenzacijskim mjerama i pomoći u ukupnom iznosu od oko 4 milijarde kuna, što je važno za izradu proračuna na lokalnoj i županijskoj razini.

„U proračunu su predviđena sredstva koja se odnose na decentralizirana sredstva, na kompenzacijske mjere i na pomoći. Kada sve to zajedno zbrojimo riječ je o 4 milijarde kuna koje će osigurati učinkovito financijsko poslovanje jedinica lokalne i područne samouprave. Naša je politika cjelovita i paket porezne reforme treba gledati s predloženim državnim proračunom, a racionalno poslovanje uvijek je dobrodošlo na rashodovnoj strani, bez obzira na kojoj smo razini vlasti“, rekao je predsjednik Vlade
 
Konferenciju je ocijenio kvalitetnim doprinosom jednom od ciljeva njegova Vlade. „A to je da u partnerskom duhu i kroz dijalog s predstavnicima hrvatskih županija, gradova i općina pokušamo na najkvalitetniji način analizirati koja su otvorena pitanja između središnje vlasti i tih jedinica, jer samo zajednički možemo dati prave odgovore na očekivanja hrvatskih građana“, rekao je predsjednik Vlade. Podsjetio je da je u manje od dva mjeseca mandata posjetio 15 županija te najavio da će ostale županije posjetiti u sljedećih nekoliko dana. Također je najavio sastanak s Hrvatskom zajednicom županija, koji će se održati 19. prosinca u Zagrebu, a na kojem će sudjelovati svi ministri i svi župani, s ciljem da se svi u Vladi jasno upoznaju s prioritetima u pojedinim dijelovima Hrvatske kako bi im pomogli u njihovom realiziranju.
 
Što se tiče reforme regionalne i lokalne samouprave, premijer Plenković kazao je da je to otvoreno političko pitanje o kojem je razgovarao s partnerima u Vladi te kojem trebaju dati doprinos sve političke stranke. „To su teme strukturnog karaktera, koje zahtijevaju konsenzus, ali i doprinos struke, odnosno svih onih koji se time bave na razini akademske zajednice, i naravno onih koji su u to operativno uključeni“, rekao je predsjednik Vlade i dodao da je svaka vrsta dijaloga dobrodošla.
 
.
 
 
 
 

Pisane vijesti | Andrej Plenković