Predsjednik Vlade Plenković na sjednici Vlade: Danas Vukovarcima šaljemo poruku ohrabrenja, solidarnosti i potpore

Slika /Vijesti/Vijesti fotografije/studeni/17 studenoga/1.jpg

Na početku današnje sjednice Vlade održane u Vukovaru,  predsjednik Vlade Andrej Plenković izrazio je posebnu zahvalnosti i duboko poštovanje žrtvi Vukovara. 

Nakon odavanja počasti minutom šutnje svim hrvatskim braniteljima koji su poginuli u obrani Vukovara, svim civilnim  žrtvama u Domovinskom ratu i prvom hrvatskom predsjedniku dr. Franji Tuđmanu, predsjednik Vlade pozdravio je i zahvalio županu Vukovarsko-srijemske županije Boži Galiću, gradonačelniku grada Vukovara Ivanu Penavi te ravnateljici Gradskog muzeja Ruži Marić na gostoprimstvu.

Otvarajući sjednicu Vlade premijer Plenković je kazao: "Čast mi je i zadovoljstvo danas biti u Vukovaru, dan uoči 25. obljetnice okupacije grada, u kontekstu ovih dana kada se prisjećamo žrtve Vukovara i žrtve svih hrvatskih branitelja.“  Zahvalio je gradonačelniku Penavi na zajedničkoj inicijativi da se ova sjednica održi upravo u Vukovaru, „čime želimo poslati poruku ohrabrenja, solidarnosti i potpore svim stanovnicima Vukovara“.

„Sjećanje na bolno ratno iskustvo kroz koje su Hrvatska, a posebno Vukovar, prošli na putu do neovisnosti i međunarodnog priznanja, uvijek je jedna od ključnih niti vodilja svake hrvatske vlade, svih nas aktivno angažiranih na boljitku života naših sugrađana, a to ćemo činiti i u mandatu ove Vlade Republike Hrvatske. Želim da na današnjoj sjednici detaljno utvrdimo što hrvatska vlada, pojedina ministarstva uz potporu županije, mogu učiniti za budućnost Vukovara, za njegovu perspektivu“, nastavio je predsjednik Vlade Plenković.

Izrazio je zadovoljstvo što se sjednica održava u Gradskom muzeju, u obnovljenom dvorcu Eltz, koji se obnavljao od 2005. do 2014. zajedničkim sredstvima Razvojne banke Vijeća Europe i Vlade Republike Hrvatske, u kojem 2000 izložaka predstavlja bogatu kulturu, baštinu i tradiciju Vukovara svima koji ga posjećuju. Predsjednik Vlade čestitao je ravnateljici muzeja i na vrijednoj europskoj nagradi Silletto koju je Gradski muzej dobio u konkurenciji 49 europskih muzeja.

„Grad Vukovar je simbol stradanja i patnje hrvatskog naroda tijekom ratne agresije, ali je i simbol otpora, nacionalnog jedinstva, snage i odlučnosti tijekom Domovinskog rata u borbi za slobodu, za samostalnu i suverenu Republiku Hrvatsku. Znamo da su prije 25 godina brojčano nadmoćne snage tzv. jugoslavenske vojske i srpskih paravojnih snaga tri mjeseca nastojale slomiti herojsku obranu i otpor Vukovara.

Materijalne posljedice osjećaju se još i danas, a u bitci u opsadi grada svoje živote je za obranu Hrvatske položilo je nebrojeno hrvatskih branitelja. Nažalost, stradali su i brojni civili", rekao je premijer. „Njihovim obiteljima, kao i svima  koji su doprinijeli obrani Hrvatske, želim i danas s ove sjednice još jednom uputiti izraze posebne zahvale i suosjećanja.

Predsjednik Vlade Plenković naglasio je da zbog svega toga grad Vukovar zaslužuje posebno mjesto i poseban odnos svih nas  u brizi za njegov razvoj, za očuvanje mira, tolerancije i suživota.

"Današnja sjednica ima svoj radni karakter, a cilj nam je da konkretnim odlukama jasno pokažemo da odnos ove Vlade prema Vukovaru nije samo na razini simbolike, već i odraz poštovanja prema svim njegovim građanima te pune predanosti cijele Vlade i mene osobno kao predsjednika Vlade, za razvoj i poboljšanje gospodarskih i socijalnih uvjeta u Vukovaru", rekao je predsjednik Vlade Plenković. „U duhu tog opredjeljenja danas se donose važne odluke koje će doprinijeti tom cilju, a ukupni iznos sredstava koja će biti alocirana prelazi 60 milijuna kuna.

Neposredno prije sjednice bio sam na Veleučilištu s gradonačelnikom i županom. Ondje je naša ministrica regionalnog razvoja u nazočnosti ministra znanosti i obrazovanja potpisala važan ugovor o izgradnji studentskoga doma koji pridonijeti povećanju smještajnih kapaciteta mladih polaznika Veleučilišta.

Današnje odluke Vlade odnose se i na obnovu vukovarskog vodotornja. Prije svega, zahvala gradonačelniku i svima u Hrvatskoj koji su dali svoj financijski doprinos za njegovu obnovu, a Vlada će nadoknaditi onaj dio koji nedostaje kako bi se zaokružila financijska konstrukcija. Također mi je drago da ćemo dati sredstva za sufinanciranje komunalnog pristaništa Marina u Vukovaru, a usvojit ćemo i zaključak u vezi s izradom programa obnove komunalne infrastrukture grada Vukovara u razdoblju 2017.-2021. te ćemo nakon završetka sjednice Vlade nazočiti potpisivanju Sporazuma o suradnji između nadležnih ministarstava i Grada Vukovara kojim će se unaprijediti infrastruktura i komunalno gospodarstvo na području grada. Želimo posebno spomenuti da  cijenim aktivnost Ministarstva hrvatskih branitelja u kontekstu osnivanja radne skupine koja bi se bavila izradom posebnog zakona, kojim ćemo se primjereno odrediti prema položaju grada Vukovara kao mjestu posebnog pijeteta.

Također ćemo svim tijelima središnje državne uprave naložiti da posebnu pozornost posvete programima koji se odnose na Vukovar. Provedbu tih odluka, naravno, podredit ćemo redovitoj evaluaciji, a gradonačelnik Penava bit će de facto jedan od mojih najbližih suradnika. Tu ćemo neformalnu suradnju koristiti svakodnevno na dobrobit građana Vukovara, a siguran sam da će svi ministri i ministrice biti otvoreni da pomognu projektima koji su u ovom trenutku prioritetni. 

Ova današnja sjednica Vlade nije samo simbolika, ona je konkretna, ona poštuje i valorizira tešku prošlost Vukovara početkom 90-tih, ali je isto tako okrenuta prema budućnosti, prema obnovi i prema razvoju i novim radnim mjestima, prema mladima, i odgovarajućoj ulozi Vukovara i Vukovarsko-srijemskoj županiji i cijelom istoku Hrvatske i Hrvatskoj. I taj simbol hrvatske slobode i zajedništva, a to je grad Vukovar, uvijek će nam biti važan prioritet", zaključio je  svoje uvodno obraćanje na sjednici Vlade premijer Plenković.

Foto: Hina

Pisane vijesti | Andrej Plenković