Predsjednik Vlade Plenković: Našli smo rješenje za nastavak proizvodnje Petrokemije

Slika /Vijesti/2017/05 svibanj/25 svibnja/IMG_8124.JPG

Predsjednik Vlade Republike Hrvatske Andrej Plenković posjetio je danas Petrokemiju d.d. – tvornicu gnojiva u Kutini i održao radni sastanak s članovima Nadzornog odbora i Uprave tvornice. 

U pratnji predsjednika Vlade bili su potpredsjednica Vlade i ministrica gospodarstva, poduzetništva i obrta Martina Dalić i ministar državne imovine Goran Marić.
 
Po završetku sastanka, predsjednik Vlade kazao je da je Petrokemija izrazito važna za Kutinu i Sisačko-moslavačku županiju. Podsjetio je da je kompanija bila u situaciji u kojoj je trebalo naći rješenje za nastavak njezinog poslovanja i likvidnosti.
 
„Vlada je našla rješenje, dogovoren je kredit u iznosu od 350 milijuna kuna uz odgovarajuća jamstva. Na taj smo način pružili mogućnost da kompanija nastavi sa svojom proizvodnjom i generiranjem prihoda“, naglasio je predsjednik Vlade.
 
Poručio je da je sljedeća faza, u najboljem interesu za kompaniju i njezine zaposlenike, pronalazak strateškog partnera i dokapitalizacija.
 
Predsjednik Vlade pojasnio je da je dogovoreno da Uprava vodi razgovore sa zainteresiranim partnerima, a da će Vlada voditi računa da u tom procesu vidi tko bi bili najbolji mogući partneri, oni koji poznaju ovu industriju, razumiju njene procese i koji će se moći identificirati s njenim razvojem.
 
Predsjednik Uprave Petrokemije Đuro Popijač istaknuo je da je Petrokemija, uz pomoć Vlade, uspješno napravila prvi korak prema dugoročnom opstanku kompanije. „Rješavanje pitanja likvidnosti pruža mogućnost da kroz nekoliko sljedećih mjeseci uspješno završimo i taj sljedeći korak dokapitalizacije“, rekao je. Dodao je kako očekuje da će taj proces uspješno biti završen do početka jeseni.
 
Upitan kako kriza u Agrokoru utječe na Petrokemiju, predsjednik Vlade rekao je da dobro poslovanje Petrokemije osigurava Agrokoru i nizu njegovih kompanija proizvode koji onda generiraju prihode i za Agrokorove kompanije. „Dobro poslovanje Petrokemije vidim kao plus općenito hrvatskoj poljoprivredi pa i dijelu kompanija koje se bave poljoprivredom u sustavu Agrokora“, dodao je.
 
Upitan kako teku pregovori s bankama u vezi kreditiranja Agrokora, predsjednik Vlade istaknuo je da se razgovori vode jako dobro. Podsjetio je da je jučer potpredsjednica Vlade Martina Dalić razgovarala s predstavnicima dobavljača i s izvanrednim povjerenikom. „Mislim da su se smirile određene tenzije koje su početkom tjedna bile prisutne u javnosti. Ide se za tim da banke daju svježu likvidnost pod bitno povoljnijim kamatama nego što je to bilo prije 10. travnja te da se postigne vrlo jasan dogovor s dobavljačima o isplati robe koja je dostavljena nakon 10. travnja“, rekao je predsjednik Vlade. Ponovio je da se radi o transformativnom trenutku za poslovne običaje.
 
Predsjednik Vlade Andrej Plenković odgovarao je i na pitanja novinara vezana uz aktualnu političku situaciju. Ponovio je da još uvijek traje faza lokalnih izbora te da se svi razgovori s parlamentarnim strankama vode u tišini.
 
Podsjetivši na izvrsne gospodarske trendove, makroekonomske pokazatelje, kao i na najavu izlaska Hrvatske iz procedure prekomjernog deficita te stabilne izglede kreditnog rejting, predsjednik Vlade naglasio je da hrvatski ljudi žele političku stabilnost. „Moja je zadaća kao predsjednika Vlade da brinem o onome za što smo dobili mandat. Ukoliko postoje partneri u okviru ovoga saziva Hrvatskoga sabora koji žele nastaviti tu poruku i ove trendove, onda su oni dobrodošli za razgovore“, naglasio je.
 
„Sa sebičnog kuta gledanja meni bi, kao čelniku HDZ-a, bilo najjednostavnije reći idemo u nove izbore pa ćemo dobiti koji mandat više. Odgovornost mene kao predsjednika Vlade je šira od toga i gledam što je dobro za Hrvatsku, naše društvo, rast i razvoj. Zato ću voditi razgovore na način koji su u najširem interesu svih“, poručio je predsjednik Vlade.

Pisane vijesti | Andrej Plenković