Predsjednik Vlade Plenković: Ostvarili smo široku potporu lokalnih jedinica za novu Strategiju regionalnog razvoja RH

Nakon današnjeg, drugog sastanka članova Vlade Republike Hrvatske s predstavnicima jedinica lokalne i područne samouprave u Požegi, predsjednik Vlade Andrej Plenković obratio se novinarima. 

Pojasnio je da je cilj ove Vlade da u sustavnoj partnerskoj suradnji sa županijama i ostalim jedinicama lokalne samouprave popuni prazninu uočenu proteklih godina – nedovoljnu koordinaciju djelovanja i dijaloga između središnje razine vlasti i hrvatskih županija.
 
„Činjenica da mandati novoizabranih i ponovno izabranih lokalnih čelnika praktički prate mandate ove Vlade i Hrvatskoga sabora nameće obvezu da se sve temeljne i strateške razvojne teme zajednički raspravimo i da se pokuša postići što širi politički konsenzus. Imamo isti cilj da unaprijedimo razvoj svih hrvatskih krajeva i omogućimo rješavanje ključnih pitanja gospodarskog rasta i razvoja, društvene solidarnosti  i ravnomjernog razvoja Hrvatske'', naglasio je Plenković.
 
Napomenuo je kako je tema na sastanku bila Strategija regionalnog razvoja Republike Hrvatske do 2020., u čijoj su izradi sudjelovali stručnjaci iz gradova, općina i županija te je oko tog dokumenta ostvarena široka potpora.
 
,,Na sastanku je predstavljena i fiskalna decentralizacija na kojoj je ministar Marić prezentirao nove modele financiranja jedinica lokalne samouprave koji bi bili pravedniji, prohodniji, razumljiviji i korisniji za funkcioniranje lokalne samouprave“, rekao je Plenković.
 
Naveo je da će susreti sa županima i ostalim predstavnicima lokalne samouprave biti  periodični i održavati se svakih šest mjeseci.
 
,,Sljedeći sastanak održat će se u Šibensko-kninskoj županiji, u Šibeniku'', najavio je predsjednik Vlade.
 
Zahvalivši domaćinima na gostoprimstvu, Plenković je ocijenio ovaj sastanak dobrim uvodom uoči Savjeta za Slavoniju, Baranju i Srijem koji će se također danas održati u Požegi, kao i u predstavljanje novoga programa zapošljavanja žena koje je izradilo Ministarstvo rada i mirovinskog sustava kako bi se rješavalo dugotrajnu nezaposlenost žena.
 
Na novinarski upit o stanju u Savudrijskoj vali, predsjednik Vlade Plenković najavio je sastanak sa slovenskim premijerom Cerarom koji će se održati 12. srpnja u Ljubljani. Kazao je da je dostavljanje prosvjednih nota već tradicionalna metodologija, ukoliko dođe do određenih povreda u Savudrijskoj vali.
 
„To ponekad čini Hrvatska, ponekad Slovenija, ali moja je glavna poruka da  kroz dijalog moramo rješavati otvoreno granično pitanje sa Slovenijom. Upravo na tom tragu, na platformi jednoglasne odluke Hrvatskoga sabora iz ljeta 2015. želimo razvijati kvalitetne odnose sa Slovenijom koja je nama i susjedna i prijateljska zemlja“, odgovorio je Plenković.
 
Na upit o izmjenama Ovršnog zakona, predsjednik Vlade Plenković kazao je da su izmjene planirane u suglasju političkih partnera na početku rada ove Vlade, HDZ-a i Mosta, i sada je u saborskoj proceduri. Najavio je da će Vlada, temeljem analize i dodatnih informacija prikupljenih u praktičnoj provedbi Ovršnoga zakona, predložiti određene izmjene. Poručio je da će izmjene vjerojatno biti na dnevnom redu sjednice Vlade već ovoga četvrtka kako bi se omogućila rasprava do kraja ustavnoga roka zasjedanja Hrvatskoga sabora, 15. srpnja.  

Pisane vijesti | Andrej Plenković