Predsjednik Vlade Plenković: Potrebna većina postoji, HDZ nastavlja voditi Vladu i politiku stabilnosti

Slika /Vijesti/2017/04 travanj/27 travnja/Press PVRH/DSC_1193.jpg

Po završetku sjednice Vlade premijer Andrej Plenković obratio se okupljenim novinarima u Banskim dvorima  povodom najnovijih događanja vezanih uz razrješenje trojice ministara Orepića, Šprlje i Dobrovića.

U uvodnom dijelu predsjednik Plenković je naglasio da je njegova politička misija imala jedan temeljni cilj, a to je da u hrvatskom društvu i institucijama vlada stabilnost, što širi konsenzus, što manje podjela, što više povjerenja,  odgovornosti i rada za boljitak svih hrvatskih ljudi.

,,Hrvatska demokratska zajednica ostvarila je relativnu, ali uvjerljivu pobjedu na posljednjim parlamentarnim izborima, te je formirana korektna, poštena i partnerska Vlada s Mostom i predstavnicima nacionalnih manjina" rekao je.

Podsjetio je na činjenicu da je dobio potporu predsjednice Republike Hrvatske nakon što je prikupljen 91 potpis zastupnika u Saboru.  

Plenković je napomenuo da je u funkcioniranju Vlade na jednak način svakodnevno komunicirao sa svim članovima Vlade neovisno o stranci, a da mu je odnos zajedništva i povjerenja bio najvažniji. Također, apostrofirajući nedavnu situaciju vezanu uz inicijativu za izglasavanje nepovjerenja ministru Barašiću, Plenković je  podsjetio da je u tom slučaju stav ministara Mosta bio istovjetan kao i ostalih članova Vlade, a u Saboru o tome nisu glasali i nisu dali nepovjerenje, što je ocijenio dobrim.

“Ukoliko ja predlažem očitovanje Vlade Hrvatskom saboru,  da odbacujemo inicijativu oporbenih zastupnika, i ukoliko to stavim na glasovanje, onda očekujem kolegijalan stav političkih partnera i ministara u Vladi. Toga danas nije bilo i tu je prijeđena granica koja iz povjerenja prelazi u  nepovjerenje", poručio je Plenković.

Pojasnio je da ministri koji nisu u stanju dati potporu svojem kolegi ne mogu biti u Vladi na čijem je čelu i stoga je ovo “jedini odgovoran potez koji bi napravili i drugi”.

,,Moja politika nije politika populizma i demagogije, nije usmjerena na lokalne izbore, već je politika odgovornosti", kazao je Plenković.

Predsjednik Plenković je rekao da će u svom daljnjem radu osigurati stabilnost te postići političke dogovore koji će omogućiti da se nastavi raditi na svemu što je dobro; od gospodarskog rasta i razvoja, smanjenja javnog duga, smanjenje deficita, fiskalne konsolidacije.

"Pravna sigurnost ostaje temeljna zadaća  rada ove Vlade kao i  društvena solidarnost i pravednost”, ponovio je Plenković.

Otklonio je navode da ministri ne mogu biti razriješeni i da je potreban supotpis, pojasnivši da je to vrlo jasno određeno u Ustavu RH te da predsjednik Vlade može razriješiti članove Vlade. Rekao je da će HDZ nastaviti voditi ovu Vladu i osigurati potrebnu većinu.

,,HDZ bio korektan i otvoren prema Mostu, ali ovo je situacija kad ne možemo biti na brodu, ako jedan partner drugome neće pružiti ruku", naveo je Plenković.

Na kraju predsjednik Plenković zaključio je da potrebna većina postoji te da novi izbori nisu realni, kao i da je Hrvatskoj potrebna politička stabilnost, nastavak reformi i programa.

Pisane vijesti | Andrej Plenković